vrijdag 24 april 2020

WAAR JE MEE OMGAAT WORD JE MEE BESMET


Stoïcisme heeft niet alleen gevolgen voor de manier waarop u tegen de wereld aankijkt, het heeft ook gevolgen voor uw sociale leven. Het verlangt van u dat uw keuze van vrienden en kennissen eens kritisch tegen het licht houdt. In een eerdere blog hadden we het over vrienden die u inspireren, die u helpen bij het ontplooien van uw virtuositeit. U hoeft van uw vrienden niet te verwachten dat ze perfect zijn, maar het is weldegelijk van belang dat uw vriendschappen wederzijds lonend zijn.

Anderen kunnen uw gedachten en gedrag sterk beïnvloeden. Wij zijn biologisch voorgeprogrammeerd om ons te conformeren aan de groep waarin we verkeren. Die drang is enorm sterk en kan maar moeilijk weerstaan worden. Het is dan ook van belang om de mensen waar u mee omgaat goed te selecteren. Sommige relaties kunnen behoorlijk destructief zijn. Ook Epictetus was zich daar van bewust. In zijn Handboekje zei hij het zo:

Sla uitnodigingen voor feestjes af zowel van mensen die je niet kent als van mensen die je wel kent maar die niets van filosofie af weten. En als je er toch een keer naar toe moet, pas dan op dat je je niet net zo gaat gedragen als zij. Ook al ben je zelf gezond als je vrienden besmet zijn is het onmogelijk om niet ook besmet te raken op het moment dat je bij hen bent. (Epictetus; Handboekje; hoofdstuk 33)

Dit klinkt nogal elitair en zelfs een beetje hooghartig, maar hij zegt hier eigenlijk niets anders dan dat u bent met wie u omgaat. En dat is een waarheid als een koe. Probeer mensen die u laag halen zoveel mogelijk te vermijden en zoek het contact met mensen waar u iets van kunt leren. Dat betekent niet dat u u boven anderen verheven mag voelen omdat u stoïcijn bent. Integendeel als stoïcijn bent u zich juist extra bewust van uw eigen tekortkomingen. U weet dat u kwetsbaar en makkelijk te beïnvloeden bent. Dat maakt de kwaliteit van uw sociale netwerk juist zo belangrijk.

Voor een stoïcijn is vriendschap dan ook een serieuze zaak. Ze noemen iemand pas een vriend als hun relatie diepgang heeft en wederzijds stimulerend is. Vriendschappen uit de kroeg, oppervlakkige kennissen of uw vriendenkring op sociale media tellen in stoïcijnse ogen helemaal niet mee. Het is dat deel van de anderen waar u toevallig het gezicht van kent, meer niet.

Dat betekent niet dat u het contact met de mensen die niet aan de eis van wederzijds lonendheid kunnen voldoen volledig moet verbreken. Het is nu eenmaal onmogelijk om elk slecht gezelschap te vermijden. Om sommige mensen, familie en collega’s, kunt u niet heen en van andere mensen is het gewoon onverantwoord om ze laten stikken. U moet wel bij al uw relaties bedenken wat ze u opleveren. Sommige van uw vriendschappen zijn voor beide zijden stimulerend, sommige zijn juist destructief en andere leiden helemaal nergens toe. Van de laatste twee soorten moet u zich serieus gaan afvragen of ze de moeite van het onderhouden nog wel waard zijn. Uw tijd van leven is immers te beperkt om die aan hen te besteden.

Misschien is het de moeite waard om eens een lijstje te maken van uw beste vrienden. De mensen die u vrolijk maken, die u weten op te beuren als u zich rot voelt en die u stimuleren tot beter gedrag. Maak daarnaast ook een lijstje van de mensen waarvan u weet dat ze uw negatieve gewoontes of stemmingen versterken. De vrienden in wiens gezelschap u altijd te veel drinkt of waarmee u geen andere gespreksonderwerpen dan sportwedstrijden en de slechte eigenschappen van andere mensen kunt aansnijden. Als u eenmaal weet welke vrienden een slechte invloed op u hebben kunt u er een begin mee maken om hun uitnodigingen af te wijzen. En als u er dan toch niet onderuit kunt komen om hen te ontmoeten zorg er dan voor dat u niet besmet raakt met hun slechte gewoonte. Let in hun gezelschap extra goed op uw gedrag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten