maandag 6 april 2020

VERLEIDINGEN WEERSTAAN


Bijna iedereen is aan huis gebonden, sport, terrasbezoek en andere uitjes behoren tot de onmogelijkheden. Opgehokt zitten met partner en kinderen in een te kleine ruimte is voor veel mensen geen pretje. Omstandigheden die je naar troost doen zoeken. De online winkels hebben het nog nooit zo druk gehad om al de troostaankopen te verwerken. Daar komt nog eens bij dat de neiging om je stress en verdriet dan maar weg te eten en drinken is haast onweerstaanbaar. Kortom het is tijd voor een lesje stoïcijns verleidingen weerstaan. Seneca adviseerde zijn vriend Lucilius die moeite had zoetigheid en andere lekkernijen te laten staan, het volgende:

Iemand die van verliefdheid verlost wil worden moet alle herinnering aan zijn geliefde vermijden, want niets laait weer zo snel op als verliefdheid. Net zo moet iemand die zijn verlangens naar iets anders wil indammen de aanblik van het zo begeerde object voorkomen. (Seneca; Brieven aan Lucilius 69)

Seneca sloeg de plank niet ver mis door verleidingen te vergelijken met verliefdheid. Uit recent neurologisch onderzoek blijkt dat de hunkering naar en verslaving aan steeds maar weer nieuwe consumptiegoederen neurologisch niet te onderscheiden valt van verliefdheid.

Het spreekt bijna vanzelf: de beste manier om die verleidingen te weerstaan is je zo min mogelijk bloot te stellen aan de bron daarvan. Verleidingen zijn nu eenmaal verleidelijk. Zoals Seneca al zei is blootstelling aan datgene waar u naar verlangt een prima middel om u door uw emoties te laten meeslepen en uw zelfbeheersing te verliezen. Als u wilt afvallen is het verstandig om uw provisiekast te ontdoen van allerlei ongezonde producten. Hoe sterker u ergens naar verlangt hoe moeilijker het is om aan de verleiding te weerstaan. Als u een trommel koekjes binnen handbereik hebt wordt het haast onmogelijk om uw hand uit de koektrommel te houden.

Vertrouwen op louter wilskracht is niet genoeg. De stoïcijnen wisten ook wel dat dat niet werkt. Iedereen die probeert af te vallen weet dat. U moet uw wilskracht een handje helpen door blootstelling aan de stimulus, de externe trigger, te voorkomen. Wees u bewust van uw beperkingen en zwakke kanten. Zelfbeheersing leert u niet alleen door te vechten tegen verleidingen u moet ook uw omgeving aanpassen. Een slechte gewoonte kunt u makkelijker afleren door prikkels weg te nemen en het uzelf moeilijker te maken om aan de verleiding toe te geven.

Toegegeven in een tijd waarin alles er op gericht is om u tot consumeren aan te zetten is het allesbehalve makkelijk om uzelf te beheersen. De reclame industrie investeert miljarden in de meest subtiele technieken om u te verleiden tot de aankoop van allerlei overbodige rommel. Toch zult u als stoïcijn alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat u aan die verleidingen toegeeft. Toegeven geeft u misschien een korte kick, maar uiteindelijk wordt alleen de producent gelukkiger van uw moment van zwakte. En ook het gevoel sterker te zijn dan een verleiding geeft u een kick.

Zelfbeheersing valt dus beter vol te houden als u verleidingen preventief uitbant. Probeer externe triggers daarom zoveel mogelijk te vermijden. Zorg dat u geen dikmakende en ongezonde producten in huis hebt en ontloop riskante situaties als feestjes zoveel mogelijk. Maar u hebt ook te stellen met een interne trigger. U wilt zo graag zoete en vette dingen eten en spullen kopen. Bedenk dan dat het een stoïcijn er helemaal niet om gaat om aftevallen, dat is in stoïcijnse ogen iets onbelangrijks. Het gaat een stoïcijn om zijn virtuositeit om zijn karakter. Wees alert op uw gedrag en herken automatische gedragspatronen. Door zo uw karakter te trainen zult u gaandeweg beter bestand raken tegen externe triggers. Op een gegeven moment kunt u gewoon een pak koekjes in huis hebben zonder de neiging te krijgen om die direct leeg te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten