dinsdag 14 april 2020

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT


Het lijkt wel een epidemie. Iedereen lijkt tegenwoordig geobsedeerd door gezondheid en schoonheid. Sportscholen, wonderdiëtisten, beautysalons en plastisch chirurgen doen goede zaken. Jeugdig blijven is de norm en een lang leven het absolute ideaal. Kapitalen worden geïnvesteerd in het bestrijden van de uiterlijke verschijnselen van veroudering en het voorkomen van ziektes en verval. En als dat uiteindelijk niet meer helpt wordt alles in het werk gesteld om wat er dan nog aan leven rest zo lang mogelijk te rekken.

Een lang en gezond leven is voor een stoïcijn van ondergeschikt belang. Het valt te prefereren en je mag zeker de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om je lichaam te onderhouden, maar uiteindelijk blijft het toch iets dat je niet in eigen hand hebt. Het ligt buiten je macht en dat maakt het in stoïcijnse ogen tot iets neutraals waar je niet al te veel aandacht aan hoeft te besteden. Kwaliteit van leven gaat volgens hen altijd voor op kwantiteit. En het gaat daarbij dan niet om gezondheid en succes, maar om virtuositeit. Het stoïcisme wil uw stelsel van waarden herijken. Een gezond en lang leven geniet de voorkeur, maar is in wezen onbelangrijk. Het gaat niet om de duur van uw leven, maar om wat u doet met de tijd die u gegund is.

Het stoïcijnse advies om het proces van aftakeling en dood als iets onbeduidends te beschouwen staat in schril contrast tot de huidige tijdsgeest. Toch beseffen steeds meer mensen dat er iets niet deugd aan de manier waarop we ons leven leiden. Aan de ene kant een leven vervuld van hebzucht en consumptiedrang, en aan de andere kant milieucatastrofes en honderden miljoenen mensen die in armoede leven. Volgens de stoïcijnen besteden we aandacht aan de verkeerde dingen. Aan externe zaken als gezondheid, jeugdigheid en zoveel mogelijk bezittingen wordt veel te veel waarde gehecht terwijl virtuositeit en karakter zwaar worden ondergewaardeerd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten