dinsdag 21 april 2020

TIJD OM TE SNOEIEN


Zoals u uit de vorige blog begrepen zult hebben gaat het in het stoïcisme niet alleen om het aanleren van virtuoze karaktereigenschappen, maar ook om het wegsnoeien van nutteloze handelingen. Het leven is veel te kort en uw tijd is veel te kostbaar om u druk te maken en in te spannen voor allerlei futiliteiten. Het is de hoogste tijd om uw dagelijkse gang van zaken eens na te lopen om te onderzoeken of er niet wat dor hout valt weg te snoeien.

Neem vandaag eens even de tijd om na te gaan wat u zoal op een dag doet en wat de waarde is van de dingen die u doet. Maak gewoon een lijstje met alles wat u zoal op een dag uitspookt. Het gaat dan vooral om heel gewone banale dingen als opstaan, naar uw werk gaan, vergaderen, kletsen bij de koffieautomaat en uw mail checken. Neem ook kleine kortdurende activiteiten mee. Kleine onbelangrijke gewoontes die elke dag weer terugkeren kunnen uiteindelijk ongemerkt enorm veel van uw levenstijd opsnoepen.

U zult merken dat het niet altijd even makkelijk is om te bepalen wat de waarde is van die activiteiten. Daarom geef ik u alvast een paar criteria die u kunnen helpen. U kunt daar natuurlijk altijd een aantal van uw eigen criteria aan toevoegen. In de eerste plaats moet u uzelf afvragen of de betreffende handeling iets doet voor de ontwikkeling van uw virtuositeit. Wordt u er een beter mens van? Leert u er iets van? Vervolgens moet u uzelf afvragen wat het belang is van die handeling. Wordt de maatschappij beter door wat u doet? Hebt uzelf of anderen profijt van wat u doet of is het iets dat u alleen ten eigen bate doet? Vraag u tenslotte af of het om iets gaat dat u ook zou doen als u wist dat u nog maar een paar dagen te leven had.

Voor een stoïcijn is zijn virtuositeit de maatstaf van alle dingen. Hij zal dus vooral belang hechten aan handelingen die hem een beter mens kunnen maken. Dit betekent niet dat handelingen die u ontspannen of waar u plezier aan beleeft geen waarde zouden hebben. U zult uiteindelijk zelf moeten bepalen of uw activiteiten u voldoende opleveren om er mee door te gaan. Bedenk daarbij dat niet al uw tijd gevuld moet zijn met ‘nuttige’ activiteiten. Er is geen enkele reden om u schuldig te voelen over een uurtje mijmeren in de zon. Ook momentjes van dagdromen en niksen zijn voor een stoïcijn van grote waarde.

Zorg er in elk geval wel voor dat de dingen die u doet een bewuste keuze zijn. U bepaalt zelf wat u met uw kostbaarste bezit, uw levenstijd, wilt doen. Door zo nu en dan uw activiteiten onder de loep te nemen kunt u weloverwogen beslissingen nemen over het pad dat u volgt. U zult ongetwijfeld heel wat activiteiten ontdekken waar u geen noemenswaardig plezier aan beleeft en die u zeker niet dichterbij uw doel brengen. Neem dan de snoeisnaar ter hand en knip al dat overbodige tijdverslindende dorre hout weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten