maandag 20 april 2020

WE WERKEN KEIHARD


Ja iedereen lijkt tegenwoordig keihard te werken en het wordt ook van u verwacht. Al die drukte beperkt zich niet tot de officiële loonarbeid, ook in onze vrije tijd rennen we van hort naar her. Kinderen moeten gebracht en gehaald worden, sociale contacten moeten onderhouden worden en tegelijkertijd doet u volop mee aan het permanente leren. We leven nu eenmaal in een cultuur waarin het statusverhogend is om het druk te hebben. Een volle agenda betekent dat u het gemaakt hebt. Zonder die drukdoenerij bent u geen waardevol lid van de samenleving.

Ook stoïcijnen vinden dat u uw tijd zinvol moet besteden, maar dat keiharde werken van vandaag de dag past absoluut niet in een stoïcijnse levensstijl. Uw leven lijkt alsmaar drukker te worden, maar wordt het daarmee ook echt zinvoller? Ik waag het te betwijfelen. Eigenlijk vermoed ik dat u één van de kostbaarste zaken waar u over bezit over de balk aan het gooien bent: uw tijd. Realiseert u zich wel dat uw tijd van leven beperkt is? Zijn al die drukke bezigheden voor uw werkgever, dat gebeuzel op de sociale media en die verplichte uitjes met uw immense vriendenkring wel al die moeite waard?

Ik vrees dat u niet veel verschilt van schrijver dezes en dat veel van uw tijd opgaat aan onbeduidende dingetjes. Net als ik en het grootste deel van de mensheid heeft u uw prioriteiten niet goed op orde. Door de enorme kwantiteit van de activiteiten in ons leven leveren we flink in op de kwaliteit van ons leven. Door al die drukdoenerij vergeten we te leven. De stoïcijnen gebruiken de ‘memento mori’ oefening om hen er aan te herinneren dat hun tijd van leven beperkt is. Door u te realiseren dat vandaag weleens uw laatste dag zou kunnen zijn zullen heel wat van de trivialiteiten die u normaal zo weten bezig te houden onbelangrijk lijken. Stap uit de ratrace en bedenk wat de echte prioriteiten in uw leven zijn. Laat het verleden voor wat het is en stop dat gepieker over de toekomst. Zowel het verleden als de toekomst liggen buiten uw macht. Alleen in het heden kunt u leven. Iedere dag opnieuw moet u beslissen waar u uw inspanningen en kostbare tijd aan wilt besteden. Maak een wijze keuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten