maandag 5 december 2022

Lichamelijk ongemak opzoeken

 Lichamelijk ongemak als pijn, vermoeidheid of honger kan leiden tot emotionele onevenwichtigheid. Het is allesbehalve makkelijk om rustig te blijven als je je niet OK voelt. Als u lichaam belast wordt staat ook uw geest onder spanning. De stoïcijnen wisten dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar zowel ten goede als ten kwade. Als u onrustig bent voelt u zich ook lichamelijk onprettig en als u lichamelijke problemen hebt is het moeilijk rustig te blijven.


Het stoïcisme is voor een belangrijk deel gericht op het trainen van uw geest. Er wordt van een stoïcijn verwacht dat hij of zij nauwkeurig nadenkt over wat belangrijk is, over wat je beter kan ontwijken en over wat een goed leven nu eigenlijk inhoudt. Maar stoïcisme is niet alleen een theoretische aangelegenheid, het gaat vooral om wat u doet. Piano spelen leer je niet uit een boek, maar door het te doen. En ook het stoïcisme leer je alleen door het toe te passen. De stoïcijnen kenden naast hun theoretische technieken dan ook een groot aantal praktische oefeningen.


Zo raden ze u bijvoorbeeld aan om u voor te bereiden op de slagen van het lot door zo nu en dan allerlei vormen van ongemak op te zoeken. Ga eens met uw zomerjas de winterkou in, zet de verwarming een paar graden lager, sla dat heerlijke glas rode wijn eens een keer over, slaap eens in een slaapzak op de grond in plaats van in uw heerlijk zacht bed of vast eens een dagje. Maar waarom zou u zichzelf vrijwillig aan dergelijke ongemakken blootstellen? Stoïcijnen doen niet aan zelfkastijding, het gaat hen absoluut alleen om een gematigde zelfontzegging. Dit doen ze om zich erin te oefenen niet te snel uit balans te raken als er in het echte leven dingen mislopen. Het gaat erom het karakter zo te vormen en stalen dat tegenslagen makkelijker te dragen zijn. U leert dat u heel goed in staat bent om ontberingen te ondergaan zonder meteen uit uw evenwicht te raken. Probeer uw comfortzone op een rustige en voorzichtige manier een beetje uit te breiden. Onderzoek welk soort lichamelijk ongemak bij u geestelijke spanningen oplevert en ga juist daarmee aan de slag. Bent u een koukleum zet uw thermostaat dan net iets lager dan de temperatuur waarbij u zich prettig voelt. Bent u kleinzerig en neemt u bij ieder pijntje een aspirientje, stel het moment van de pijnstilling dan eens een uurtje uit. Bedenk dat het stoïcisme niet van u verlangt dat u aan zelfkwelling doet en een sober en ascetisch leven leidt. U oefent zich voor slechtere tijden, maar mag verder een redelijk comfortabel leven leiden. Pas dus op dat u uw training niet overdrijft. Dat is nergens voor nodig.


Uw aversie tegen lichamelijke ongemakken zorgt er voor dat u uw beheersing over uw gemoedsrust kwijt raakt. Uw stemmingen en gedachten gaan met u op de loop op het moment dat u zich niet prettig voelt. Train uzelf en rek uw comfortzone langzaam maar zeker een beetje op. Op het moment dat de wereld u dan confronteert met echte ontberingen weet u dat u in staat bent ze te doorstaan. U heeft zich als het ware getraind voor moeilijkere tijden. U hebt er ervaring mee en weet beter wat u moet doen om ze het hoofd te bieden. Met ongemak valt te leven. Bovendien ziet u dagelijks in het nieuws en om u heen dat ook anderen in staat zijn onder moeilijke omstandigheden te leven. Waarom zou u dat dan niet ook kunnen en waarom zou u jammeren en boos worden als het uw beurt is?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten