woensdag 3 juni 2020

GEGARANDEERD SUCCES


De stoïcijnen verzekeren u dat u als u als stoïcijn bij alles wat u onderneemt succes kunt hebben. Dat is nog eens andere koek. Zelfs de meest arrogante managementgoeroe of levenscoach durft u dat niet te beloven. De stoïcijnen wel. Ze garanderen u dat het stoïcisme er voor kan zorgen dat u altijd, ongeacht wat u doet, succes kunt hebben.

U hebt in deze blogserie genoeg over het stoïcisme gelezen om te snappen dat dit raar is en dat de stoïcijnen er als geen ander van doordrongen zijn dat er altijd iets mis kan gaan. Uw inspanningen kunnen onvoldoende blijken te zijn of domme pech kan u in de weg staan. U heeft nu eenmaal niet alles in eigen hand en externe omstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Hoe kan een stoïcijn dan zo’n ongerijmde claim als de titel van dit blog maken?

Ze hebben een rijtje adviezen waarvan ze beweren dat ze de kans op een mislukking tot nul kunnen reduceren. In de eerste plaats raden ze u aan om uw ondernemingen zorgvuldig uit te kiezen. Een stoïcijn voelt altijd een zekere urgentie, een besef dat het leven kort is en dat onbekend is wanneer het einde komt. Besteed uw kostbare tijd en middelen dan ook alleen aan dingen die echt belangrijk voor u zijn. Als het lot u dan toch nog ongunstig gezind is en u in uw onderneming faalt dan is dat tenminste in het besef dat u wel met iets echt zinvols bezig bent geweest. Kies uw activiteiten dan ook met verstand. Bedenk van te voren of iets belangrijk genoeg is.

Als u eenmaal een activiteit hebt uitgekozen die in uw ogen echt belangrijk is moet u bij uzelf nagaan of u wel tegen de taak die u zich zelf wilt opleggen opgewassen bent. Al die prachtige luchtkastelen die u nooit zult kunnen realiseren moet u gewoon links laten liggen. Ga alleen een gevecht aan waarvan u weet dat u een redelijke kans hebt om hem ook te winnen.

Zorg er in de derde plaats voor dat u niet te veel hooi op uw vork neemt. De kans is groot dat ook u één van die mensen met een overvolle agenda en een hoofd vol toekomstplannen bent. Het stoïcisme raadt u aan om flink te snoeien in uw agenda en plannen. Doe minder en bereik meer zou hun advies kunnen zijn. U kunt veel beter uw tijd en aandacht in een klein aantal belangrijke activiteiten steken, dan uw energie te verdelen over een hele rij verschillende projecten die u dan maar half kunt uitvoeren.

Door deze drie adviezen te volgen kunt u de kans op het slagen van uw projecten al een heel stuk groter maken, maar het is nog steeds geen garantie dat u hoe dan ook zult slagen. Toch is dat wel wat het stoïcisme u beloofd heeft. Het vierde en vijfde stoïcijnse advies zijn dan ook het belangrijkst. Het zijn de ingrediënten die iedere mislukking uitsluiten. U zult nooit meer falen als u ze toepast. Dit wondermiddel is het beroemde ‘stoïcijnse voorbehoud’. Dit betekent dat u bij alles wat u onderneemt bij uzelf zegt ‘als het lot het wil’. ‘Ik ga deze brief op de post doen als alles goed gaat. Ik ga afstuderen in de kwantumfysica als het lot het toestaat’. ‘Ik ga deze belangrijke klant binnenhalen, als het lot het toestaat.’ Tenslotte voegt u nog iets aan het voorbehoud toe, namelijk de intentie om uw best te doen om te slagen. Neem u dus bij alles wat u onderneemt voor dat u uw uiterste best zult doen en doe ook echt alles wat redelijkerwijs voor u mogelijk is om uw plannen te realiseren. Als het dan onverhoopt toch nog misloopt kunt u het uzelf in elk geval niet verwijten. U hebt immers alles gedaan wat u kon.

U onderneemt nu alleen dingen die echt belangrijk voor u zijn, u doet niet te veel en beperkt u daarbij tot dingen die u aankunt, u doet uw uiterste best en u doet alles onder het stoïcijnse voorbehoud. Als u het door u beoogde doel vervolgens toch niet weet te bereiken dan bent u desondanks toch nog in uw opzet geslaagd. U wilde uw best doen en wist van te voren dat het noodlot anders zou kunnen beschikken. Daarin bent u geslaagd. Uw hoofddoel was immers niet dat u zou slagen in uw opzet, maar dat u onder het besef dat het tegen zou kunnen zitten uw best zou doen om te slagen. En dat hebt u gedaan. U bent hoe dan ook succesvol geweest.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten