zaterdag 6 juni 2020

DE STOÏCIJNSE EVANGELIST


Net als de meeste mensen hebt u waarschijnlijk de neiging om iedere keer als er iets opwindends in uw leven gebeurt dat direct met uw omgeving te willen delen. Het zou zelfs kunnen dat uw kennismaking met het stoïcisme u aanspoort om ook anderen over deze levensfilosofie te vertellen. En waarom ook niet? Als u een trouwe lezer van deze blog bent hebt u waarschijnlijk ontdekt dat stoïcisme echt helpt, dat u zich door de adviezen en technieken een stukje prettiger bent gaan voelen. Dat is toch iets wat u wilt delen, iets wat uw omgeving moet weten?

Op het risico af dat u me een rare snuiter vindt, als u dat toch al niet vond, wil ik u dat ten zeerste ontraden. Het kan zijn dat u inderdaad het beste met uw medemens voorhebt en dat u daarom het stoïcisme met anderen wilt delen. Maar het is ook heel goed mogelijk dat u, al dan niet bewust, wilt pronken met uw nieuwe levensfilosofie en anderen wilt laten zien hoe goed u het wel niet doet. Stoïcijnen zijn geen zendelingen en hebben niet de minste ambitie om hun filosofie te promoten. En stoïcijnen zijn al helemaal geen dwepers die er plezier aan beleven om anderen op hun tekortkomingen te wijzen.

Een levensfilosofie moet worden geleefd. Ga dus niet leuren met uw filosofie en gebruik het al helemaal niet om anderen de maat te nemen. Praatjes vullen geen gaatjes. Jezelf stoïcijn noemen en er te pas en te onpas over praten heeft niets met stoïcisme te maken. Als u een stoïcijn wilt zijn babbelt u er niet over, u moet leren te denken, voelen en handelen als een stoïcijn. Houd uw eigen geest op orde en laat uw gedrag voor zich spreken. U mag het stoïcisme dus alleen ‘promoten’ met uw gedrag. Als u zich aan de stoïcijnse voorschriften houdt zullen de anderen al snel genoeg merken dat er iets veranderd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten