woensdag 6 mei 2020

TOVEREN MET DE STAF VAN HERMES


Het is weer eens zo’n dag: u staat op met hoofdpijn, onderweg naar het station krijgt u een lekke band waardoor u uw trein mist en eindelijk op kantoor merkt u dat u die belangrijke stukken die u mee naar huis had genomen vergeten bent in uw tas te stoppen. Alles gaat mis en dan begint uw collega ook nog eens te zeuren over een akkefietje met een klant. De kans is groot dat uw innerlijke barometer inmiddels op storm staat en dat u zich behoorlijk rottig voelt. Naar alle waarschijnlijk gaat u dat gevoel ook nog eens op anderen afreageren. In uw vertroebelde ogen zijn zij samen met het u ook altijd slecht gezinde lot de schuld van uw humeur. Dat u als stoïcijn weet dat het uw eigen oordeel over de gebeurtenissen is die er voor zorgt dat u zich ellendig voelt, maakt het er niet beter op.

Het is heel menselijk om uw ellende te wijten aan oorzaken buiten uw schuld. De stoïcijnen zijn zich er van bewust dat weten hoe iets zit iets heel anders is dan wat je er ook bij echt voelt. Hoe goed u de stoïcijnse theorie ook beheerst de praktijk is en blijft weerbarstig. Toch zijn het nooit de externe omstandigheden die bepalen hou u zich voelt. U bent het echt altijd zelf. Als het de omstandigheden zouden zijn die bepaalden hoe u zich voelt dan zou iedereen altijd op dezelfde manier reageren. En u weet zelf ook wel dat dat niet zo is. Iedereen reageert op zijn eigen manier op dezelfde tegenslag.

Stoïcijnen raden u aan om iedere tegenslag te beschouwen als een uitdaging, als een manier om uw karakter en virtuositeit te oefenen. Een tegenslag zou een bron van inspiratie moeten worden. Elk ongemak, elke kleine ergernis is een kans om u te verbeteren. Ze noemen dat wel de staf van Hermes. De god Hermes kon met zijn staf alles wat hij aanraakte in goud veranderen. Zo willen de stoïcijn dat u ieder obstakel omtovert tot een gouden kans om uw virtuositeit te trainen. Dat betekent niet dat u, zoals de meeste mensen wel lijken te denken, als stoïcijn alles wat u overkomt onaangedaan moet trotseren. Het gaat erom dat u moet leren van de manier waarop u het hebt aangepakt. Werkte uw aanpak? Zou u het een andere keer beter kunnen aanpakken? Hoe voelde u zich? Heeft dat gevoel u geholpen of zou u beter af zijn geweest zonder dat gevoel? Vragen die u kunnen helpen om te leren omgaan met de staf van Hermes en uzelf te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten