zaterdag 10 september 2022

12.3 Stoïcijnse aandachtstraining

 Stoïcijnse aandachtstraining is er op gericht om u aan te leren om u bewust te zijn van wat er in het hier en nu gebeurt. U moet leren om zonder er een oordeel over te geven aandacht te besteden aan wat er zich ook maar voordoet in uw lichaam, geest en omgeving. Dat is niet eenvoudig. Het zal u, zeker in het begin, veel tijd en energie kosten. Hoe langer u oefent hoe makkelijker het wordt. Uiteindelijk zal het een automatisme worden en merkt u niet eens meer dat u bijna altijd mindful bent. 

U zult merken dat er steeds weer verschillende gewaarwordingen in uw lichaam en geest op de voorgrond treden en na een langere, of kortere tijd vanzelf weer naar de achtergrond verdwijnen. Op het ene moment ondergaat u een stroom van berichten uit uw lichaam, u hebt bijvoorbeeld hoofdpijn, en op een ander moment zit u gevangen in allerlei hersenspinsels. Er zijn zes terreinen waar uw aandacht op gericht kan zijn:

  • Externe impulsen die via zien, horen, ruiken, voelen en proeven binnenkomen (percepties)

  • Lichamelijke sensaties (interne impulsen)

  • Pre -emoties

  • Emoties

  • Impulsen tot handelen

  • Gedachten

Het gaat er bij deze aandachtstraining niet zo zeer om wat de inhoud van uw gewaarwordingen  is. Zo is het bij een gedachte bijvoorbeeld onbelangrijk waar u over denkt. Het is voldoende om op te merken dat er een gedachte is. Het gaat er om puur en objectief waar te nemen wat zich als verschijnsel aan uw bewustzijn voordoet. U kunt zich uw bewustzijn voorstellen als een beeldscherm waarop van alles geprojecteerd kan worden. Het beeldscherm laat een regenbui zien als er een regenbui voorbij komt en zit niet te mokken over het slechte weer. Het laat gewoon zien wat er is. Niets meer en niets minder. Als het regent, regent het als de zon schijnt, schijnt de zon. Met stoïcijnse aandachttraining leert u het vermogen om waar te nemen wat er is zonder te denken of oordelen. Een stil waarnemen van mentale en fysieke processen. U wordt zich bewust van de voortdurend veranderende fenomenen van uw bestaan. Het vermogen om dit te doen werkt bevrijdend.

Van nature bent u behept met een afkeer van vervelende gewaarwordingen als pijn, angst en verdriet. Die negatieve sensaties zijn echter niet hetzelfde als lijden. Lijden is niets anders dan een gekozen reactie op die sensaties. Een klein beetje pijn kan al een enorm lijden veroorzaken als u vermoedt dat het de voorbode van een ernstige ziekte is. De oordelen die u aan uw gewaarwordingen verbindt bepalen hoe u zich voelt. U bent behept met een automatische neiging om al uw ervaringen van een oordeel te voorzien. ‘Het had zo niet moeten zijn'. 'Het is niet wat ik had verwacht.' 'Dit is helemaal verkeerd’. Dit soort oordelen zetten u algauw op een keten van gedachten en emoties. Een ingesleten spoor van automatische patronen in uw geest die u belemmeren om te zien wat er werkelijk aan de hand is. Door dergelijke gedachtetreinen raakt u niet alleen de greep op het huidige moment kwijt, maar ook de vrijheid om te kiezen wat u met die gewaarwordingen zou willen doen.

U kiest er zelf voor om iets groot en zwaar te maken. Het gaat erom dat u gaat beseffen dat u niet die vervelende sensaties bent. U bent niet uw pijn. U bent veel meer dan dat. U zult ontdekken dat u een centrum van kalmte bent van waaruit u percepties, lichamelijke sensaties, emoties en gedachten ervaart. U bent een centrum van bewustzijn dat bepaalde sensaties ervaart, maar u bent niet die sensaties zelf. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten