donderdag 18 februari 2021

1.7 Tenslotte

 

Dit was de eerste echte les van uw cursus in moderne stoïcijnse levenskunst. Het springt meteen in het oog dat stoïcisme meer is dan theoretische kennis alleen, het is vooral een manier van leven. Een filosofie die bedoeld is om je gelukkiger te maken. Een filosofie die je niet uit boeken leert, maar door het te leven. Het is een echte levenskunst. De juiste leer is weliswaar belangrijk, maar wordt betekenisloos als je er niet naar leeft.

“Laat maar eens zien dat je echt iets van de filosofen geleerd hebt! Nee, ik wil niet dat je de commentaren op hun werk opdreunt! Maak dat je wegkomt als dat alles is wat je kunt! Zoek maar iemand anders om je kunstjes voor op te voeren! Als alleen theorieën je boeien, ga dan maar in een hoekje zitten broeden, maar noem jezelf geen stoïcijn.” (Epictetus, Colleges III-21).

De filosofie van de stoïcijnen moet dus geleefd worden. Daarom vinden ze het belangrijk om zich zelf regelmatig aan hun belangrijkste leerstellingen te herinneren. Door er steeds mee bezig te zijn kunnen die levenswaarden doordringen tot het karakter van de leerlingen. Hun teksten zijn indringend, ze provoceren, irriteren en choqueren. Wat je leest kan je niet zo makkelijk als onbelangrijk theoretisch gebeuzel naast je neerleggen. Ik wil u dan ook al meteen in de eerste les op het hart drukken om vertalingen van de boeken van de oude stoïcijnen te gaan lezen. In de boekhandel zijn nieuwe vertalingen verkrijgbaar, maar ook op internet zijn de stoïcijnse boeken te vinden. Gratis, want na tweeduizend jaar is het copyright zo langzamerhand wel komen te vervallen.

Opdrachten:

·        Zoek op internet een aantal vindplaatsen van boeken van de oude stoïcijnen. Bij https://www.gutenberg.org/ kunt al het één en ander vinden, maar er is nog veel meer.

·        Geef een voorbeeld van één van de keren dat u de oefening van de negatieve visualisatie hebt uitgevoerd. Doe hetzelfde met de projectieve visualisatie.

·        U hebt in deze les kennis gemaakt met de hedonistische adaptatie. Maak een lijstje van de verlangens en aversies waarvan u denkt dat u er de komende tijd mee te maken krijgt. U hoeft er verder nog niets mee te doen. Het gaat er om een beeld te krijgen wat er op het moment bij u speelt.

In de volgende les gaan we kijken waar het allemaal om draait. We gaan onderzoeken wat volgens de stoïcijnen het doel van het leven is. Op basis van wat u tot nu toe gezien hebt denkt u waarschijnlijk dat het om ‘geluk’ draait. Dat klopt voor een belangrijk deel, maar we zullen er achter komen dat de stoïcijnen een net iets ander levensdoel hanteren: virtuositeit.

 

INHOUDSOPGAVE

 

Les 0 De stoïcijnse belofte
Waarom filosofie?
Geluk als doel van het leven?
Waarom stoïcijnse filosofie?
Hoe wordt u een stoïcijn?
De wereld op zijn kop
Oef: Een paar fundamentele vragen
Modern stoïcisme
Tenslotte
Oef: De stoa-meter I

 

DEEL I EEN EERSTE KENNISMAKING MET HET STOÏCISME

Les 1 Wat is stoïcisme?
1.1 Stoïcisme kort door de bocht
1.2 Een spiritueel soort van materialisme
1.3 Een leven zonder passie
1.4 Het probleem ‘geluk’
1.5 ‘Eudaimonia’ en de ‘hedonistische adaptatie’
1.6 De negatieve en projectieve visualisatie
Oef: De negatieve visualisatie
Oef: De projectieve visualisatie
1.7 Tenslotte

 

26.4 Overzicht van stoïcijnse technieken per les

Les 0

De stoïcijnse belofte

 

 

·        Een paar fundamentele vragen

·        De stoa-meter

Les 1

Wat is stoïcisme?

 

1.6

·        Negatieve visualisatie

·        Projectieve visualisatie

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten