vrijdag 20 september 2019

LET OP!


Hoofdstuk 38 van het Handboekje van Epictetus
Net zo als je er bij een wandeling op let dat je niet in een spijker trapt of je enkel verzwikt, moet je in je dagelijks leven er op passen dat je je rationele verstand niet verwondt. Door dit bij alles wat we doen goed in de gaten te houden zullen we minder gevaar lopen.

Iedereen is er van nature op gericht om te voorkomen dat hun lichaam beschadigd raakt. Zo let je er tijdens een wandeling op dat je niet in een spijker trapt of je enkel verzwikt. Dat spreekt vanzelf. Het is echter heel wat minder vanzelfsprekend om je bezig te houden met de conditie van je geestesgesteldheid. Toch is dat voor een stoïcijn minstens even belangrijk als het in de gaten houden van je gezondheidstoestand.

Voor een stoïcijn vormt die geestesgesteldheid het wezen van je persoon. Het je bewustzijn van je omgeving en je vermogen om daar rationeel over na te denken en oordelen over te geven is wat je bent. Niets meer en niets minder. Dat is het enige waarmee je je bewust kunt zijn van je omgeving en je eigen bestaan. En daarmee is het ook het enige vermogen waarmee je gelukkig en virtuoos kunt worden.

Epictetus wil dan ook niet alleen dat zijn studenten goed opletten waar ze hun voeten neerzetten, maar hij wil ook dat ze in de gaten houden hoe ze zich voelen. Ze moeten er regelmatig even bij stilstaan of ze zich opgejaagd, zenuwachtig, blij of angstig voelen. Het gaat daarbij om bijna onbewuste oordelen over de situatie waarin je verkeerd. Oordelen die door je hersenen automatisch worden ingekleurd met een bijbehorende, vaak vervelende, emotie. Veel van die onbewuste oordelen zijn bij nadere beschouwing gewoon een beetje dom en eigenlijk gewoon fout. Door heel even stil te staan bij de (ir)rationaliteit van hun oordelen kunnen de studenten van Epictetus zich heel wat onnodige gevoelens van ongenoegen besparen. En dat was in de ogen van hun leraar minstens net zo belangrijk als het voorkomen van een verzwikte enkel. Hun geestelijke gezondheid is immers doorslaggevend voor hun geluk en virtuositeit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten