vrijdag 6 september 2019

ETIQUETTE EN LOGICA


Hoofdstuk 36 van het Handboekje van Epictetus
Proposities als ‘het is dag’ en ‘het is nacht’ kunnen gebruikt worden bij een disjunctieve, maar niet bij een conjunctieve redenering. Zo is het voor je lichaam misschien wel het beste om bij een diner de grootste portie op te scheppen, maar tegenover je tafelgenoten is dat niet erg netjes. Denk als je met iemand aan het eten bent dus niet alleen aan wat goed is voor je lichaam, maar denk ook aan wat gepast gedrag is tegenover je tafelgenoten.

Het Handboekje gaat vooral over ethiek, over de manier waarop je je moet gedragen. Maar Epictetus gaf ook les in de andere filosofievakken. Dit is een voorbeeld uit de logica. Zijn leerlingen zullen geen enkel probleem hebben gehad met deze voor ons misschien wat raadselachtige opmerking. Toch is het vrij eenvoudig. Epictetus zegt hier niets anders dan dat de disjunctieve bewering ‘het is dag of het is nacht’ altijd waar is, maar dat de conjunctieve bewering ‘het is dag en het is nacht’ onmogelijk waar kan zijn. Het is immers per definitie onmogelijk dat het tegelijkertijd zowel dag als nacht is. Het is immers of dag of nacht. Alle twee kan niet.

Zo gaat het er volgens Epictetus bij een etentje niet om je lichaam van voedingsstoffen te voorzien. Dat zal ook wel gebeuren, maar het is niet het eigenlijke doel van een etentje. Het gaat om het onderhouden en verbeteren van de sociale relatie met je gastheer en andere disgenoten. Als je van de verkeerde vooronderstelling uitgaat dat je en de grootste portie kan pakken en als een gezellige en leuke vriend kunt worden beschouwd dan kom je van een koude kermis thuis. Je vrienden zullen je op zijn best een schrokop vinden, maar het is waarschijnlijker dat je als een onbeschofte vlegel zult worden aangemerkt.

Epictetus wil dat zijn leerlingen zich bij alles wat ze ondernemen goed realiseren waar het nu eigenlijk om draait bij de dingen die ze doen. Door zich de wezenlijke betekenis van wat ze doen goed voor ogen te houden zullen ze minder snel verkeerde en ongepaste beslissingen nemen. Of dat nu tijdens een etentje met vrienden of bij wat voor andere gelegenheid dan ook is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten