zaterdag 14 september 2019

KEN JE BEPERKINGEN


Hoofdstuk 37 van het Handboekje van Epictetus
Als je een rol op je neemt die je krachten te boven gaat, dan faal je twee keer: je slaagt er niet in de rol te spelen die je op je genomen hebt, en je hebt de rol laten lopen die je wel had kunnen spelen.

Epictetus wil dat zijn studenten zich regelmatig aan een grondig zelfonderzoek onderwerpen. Ze moeten van zichzelf weten waar hun sterke en zwakke punten liggen en ze moeten zich er van bewust zijn dat hun sterke en zwakke kanten aan verandering onderhevig kunnen zijn. Epictetus was zich er van bewust dat, in tegentelling tot wat bepaalde managementgoeroes en pseudopsychologen je tegenwoordig willen doen geloven, ieder mens bepaalde beperkingen en tekortkomingen heeft. Er zijn nu eenmaal bepaalde dingen waar je niet zo goed in bent en nooit echt goed in zult worden. Tegenwoordig wordt er echter van je verwacht dat je overal goed in bent. Je moet keihard werken, keihard spelen, digitaal bekwaam zijn en bovendien ook nog eens assertief en concurrerend je plek zien te veroveren. De oude stoïcijnen zouden meewarig hun hoofd geschud hebben bij zoveel zinloze ambitie. Door alles te willen zul je uiteindelijk niets echt goed doen en zal je je daar ook nog eens behoorlijk ellendig bij voelen
.
Epictetus wil dat zijn leerlingen weten waar hun kracht ligt en wat hun beperkingen zijn. Dit moet voorkomen dat ze hun energie gaan verspillen aan projecten die ze toch nooit tot een goed einde zullen weten te brengen. Door zich te storten op een onrealistische droom verspillen ze niet alleen hun energie, maar staat hen alleen maar een enorme teleurstelling te wachten. Ze lopen niet alleen hun droom mis, maar laten bovendien een project schieten dat ze wel hadden kunnen voltooien. En wie weet hoeveel plezier ze wel niet hadden kunnen beleven aan het succesvol uitvoeren van iets dat wel binnen hun vermogen lag. Ken je beperkingen en gedraag je daar ook naar. Dat zal je heel wat ellende besparen en je leven er een stuk prettiger op maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten