zaterdag 3 april 2021

3.2 De opkomst van Rome

 

Het was de Griekse stoïcijn Panaetius (185 – 110 v.Chr.) die er samen met zijn leerling Posidonius (135 – 51 v.Chr.) verantwoordelijk voor was dat het stoïcisme populair werd bij de Romeinen. Het Romeinse rijk begon in hun tijd een steeds belangrijkere en invloedrijkere macht te worden in de wereld rond de Middellandse Zee. Het stoïcisme was een populaire filosofie geworden en naast de school in Athene ontstonden er ook stoïcijnse scholen op het eiland Rhodos en aan de universiteit en bibliotheek van Alexandrië in Egypte. De stoïcijnse filosoof Panaetius behoorde tot de intieme vriendenkring van de Romeinse staatsman en militair Scipio Africanus en begeleidde hem bij verschillende veldtochten en diplomatieke reizen. Panaetius was er bij toen Scipio de stad Carthago verwoestte, en een groot deel van Noord Afrika veroverde. Carthago, de stad van de beroemde Hannibal, was tot dan toe de aartsvijand van de Romeinen geweest.

Zijn leerling Posidonius was een echte geleerde, maar hij was alles behalve een kamergeleerde. Naast filosoof en wetenschapper was hij ook een vermaard ontdekkingsreiziger. Hij bezocht Spanje, Dalmatië, Egypte en drong zelfs door tot de bovenloop van de Nijl. Ook reisde hij door Gallië en Germanië, een gevaarlijke tocht want Julius Caesar had in zijn tijd deze gebieden nog niet bij het Romeinse Rijk gevoegd. Hij was een echte ’homo universalis’, een universeel geleerde. Zo zijn de eerste geschreven berichten over de Kelten van hem afkomstig. Hij noemt de Keltische druïden natuurfilosofen en vertelde dat ze geneeskrachtige en versterkende dranken van maretak maakten. Het verhaal over de toverdrank van Asterix en Obelix kon dan ook wel eens van Posidonius afkomstig zijn. Er wordt vermoed dat hij de bouwer en eigenaar is geweest van het beroemde mechanisme van Antikythera, een soort mechanische computer voor astronomische berekeningen dat in het wrak van een trireem gevonden is. Hij beschreef kraters op de maan (de Posidoniuskrater is naar hem vernoemd), was de eerste die een verband wist te leggen tussen de maan en de getijden en ontdekte een goede methode om de omtrek van de Aarde te berekenen. Posidonius stichtte een eigen school op het Griekse eiland Rhodos. Dat beroemde Romeinse politici als Pompeius en Cicero zijn lessen volgden hielp enorm bij de toch al groeiende populariteit van het stoïcisme. Bovendien gebruikte Cicero veel bestaande stoïcijnse boeken als basis voor zijn eigen geschriften. Plagiaat was in die tijd de gewoonste zaak van de wereld.

Aan het begin van onze jaartelling was het stoïcisme de heersende levensfilosofie van de Romeinse elite geworden. De Romeinse aristocratie stuurden hun kinderen naar stoïcijnse scholen en ook de hoogwaardigheidsbekleders zelf bezochten lezingen van stoïcijnse filosofen. Eén van de bekendste stoïcijnen uit die periode was de filosoof en staatsman Seneca (4 voor Christus, 65 na Christus). Hij had een veel bewogen leven. Een vlucht naar Egypte voor de jaloerse keizer Caligula die onze weerbarstige filosoof ter dood wilde brengen, een overspelige relatie met een keizerlijke dochter die hem een schandaal en een verbanning naar Corsica opleverde, tutor van de jonge keizer Nero en later eerste minister in zijn kabinet. En dan hebben we het er nog niet eens over gehad dat hij een immens succesvolle advocaat en zakenman was, naar de huidige maatstaven was hij een multimiljardair. En daarnaast was hij ook nog natuurwetenschapper, filosoof en tragediedichter.

Seneca had aanvankelijk een goede invloed op zijn leerling Nero. De jonge Nero hield zich niet zo met staatszaken bezig en liet de regering tijdens de eerste jaren van zijn keizerschap over aan Seneca en diens vriend Burus, die hoofd van de praetoriaanse garde, de lijfwacht van de keizer, was. Volgens de historicus Tacitus was het Romeinse Rijk nog nooit zo goed bestuurd geweest als in deze, helaas te korte, periode.

Zoals bekend ontspoorde Nero later totaal en ontpopte zich tot een tiran. Kritiek en tegenstand werd niet geduld. Stoïcijnen lieten zich echter niet makkelijk de mond snoeren en er ontstond een stoïsche oppositie tegen het bewind van Nero. Een groep door het stoïcisme geïnspireerde senatoren en filosofen organiseerde in 65 een samenzwering om de regering omver te werpen. Deze couppoging werd geleid door vrienden van Seneca en er was zelfs sprake van dat Seneca na de opstand de nieuwe keizer zou worden. Het plan werd echter verraden en algauw werd duidelijk dat ook Seneca er bij betrokken was. Als straf werd hij door Nero gedwongen zelfmoord te plegen. Ook de niet bij de samenzwering betrokken stoïcijnen waren nu verdacht en werden in grote getalen geëxecuteerd of verbannen.

Van zijn boeken hebben relatief veel de tand des tijds weten te doorstaan. Hij schreef naast filosofische werken ook over natuurkunde (Quaestiones naturales) en zijn tragedies waren vroeger minstens zo beroemd als zijn filosofische geschriften. Hij is goed leesbaar en zijn boeken zijn zeker aan te raden voor een beginnend stoïcijn. Neem bijvoorbeeld zijn ‘Brieven aan Lucillius’ of zijn serie boeken ‘Over de woede’. Maar vooral het boek ‘Over het korte leven’ is heel lezenswaardig. Dit is een niet technische uiteenzetting over stoïcisme waarin hij zijn lezers wil aanzetten tot filosoferen. Seneca schreef in het Latijn, dat was in die periode ongewoon, de meeste geleerden en filosofen schreven in het Grieks. Grieks was de taal van de geleerden en werd als deftiger beschouwd. Waarschijnlijk wilde hij de filosofie toegankelijker maken, voor de wat minder ontwikkelde Romein. Als filosoof had hij eclectische trekjes, dat wil zeggen dat hij van verschillende wijsgerige richtingen gedachten overnam en die probeerde met zijn persoonlijke levensvisie te verzoenen. Zijn voorkeur ging hierbij echter duidelijk uit naar de stoa, maar hij verwijst, bijvoorbeeld, in zijn brieven aan Lucilius ook regelmatig naar Epicurus en filosofen uit andere scholen. Dat was niet ongewoon, van een stoïcijn werd, en wordt, verwacht dat hij wijsheid zoekt waar die maar te vinden is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten