vrijdag 1 januari 2021

WAT ZIJN UW BELANGRIJKSTE LEVENSWAARDEN?

 

Bent u al bekomen van gisteren of zit u nog met een onverwerkte kater van het vorige jaar? In de vorige blog spoorde ik u aan om op zoek te gaan naar uw persoonlijke waarden, naar de 'deugden' die voor u het belangrijkst zijn. Misschien dat u er op de eerste dag van het jaar al achter bent dat het, met of zonder kater, nog niet zo makkelijk is om te bepalen wat voor u nu echt de belangrijkste levenswaarden of levensdeugden zijn. Om u een beetje op weg te helpen geef ik u op de eerste dag van het jaar alvast een oefening die één en ander wat makkelijker maakt. Met deze oefening gaan we onderzoeken wat de achterliggende deugden zijn, die bepalen wat u met uw leven doet. Wat zijn de dingen die voor u echt belangrijk zijn? Wat vindt u fijn en waar loopt u warm voor? Waar wordt u koud van en wat vreest u het meest? Om daar achter te komen ga ik u vragen om een zelfonderzoek uit te voeren. Een onderzoek waarbij u zichzelf een aantal vragen gaat stellen en niet zomaar tevreden bent met het voor de hand liggende antwoord. U gaat doorvragen tot u uiteindelijk de onderliggende levensdeugd waar het bij u om draait hebt gevonden.

Stel u bij alles wat u doet eens de vraag: waarom doe ik dit eigenlijk? U staat iedere ochtend voor dag en dauw en met de nodige tegenzin op om naar uw werk te vertrekken. Waarom doet u dat? Om geld te verdienen, natuurlijk. Maar waarom wilt u geld verdienen? Om uw gezin te onderhouden. Maar waarom wilt u uw gezin onderhouden? Om een goede partner en ouder te zijn. Met die laatste vraag bent u eindelijk bij de achterliggende deugd aangeland. Het is niet langer een extern doel waarmee u klaar kunt komen. Het is nooit af, het is iets waar u steeds mee bezig moet zijn. Op het moment dat u een antwoord gevonden hebt dat geen eindpunt lijkt te hebben, hebt u een nieuwe deugd gevonden.

Het kan heel verhelderend zijn om op deze manier te onderzoeken wat de deugden zijn die in uw leven een belangrijke rol spelen. Probeer eens een lijstje te maken met de redenen waarom u de dingen doet die u doet. U vindt dan de waarden die voor u van belang zijn. Probeer die waarden zo concreet mogelijk te maken. Welke karaktereigenschap/deugd hoort er bij? Let er op dat u geen sociaal wenselijk lijstje maakt. Het moeten de deugden zijn die voor u belangrijk zijn en niet de deugden die de maatschappij, uw kerk of uw gezin u oplegt. Om u een beetje op weg te helpen volgen hier een paar vragen die u aan uzelf kunt stellen.

·       Hoe zou u herinnert willen worden als u nu zou komen te overlijden?

·       Wat voor persoon zou u willen zijn?

·       Wat zou u gaan doen als u geen enkele verplichting meer had en kon doen wat u zelf wilde doen?

·       Wie zijn uw helden? Wat bewondert u het meest aan hen?

·      Wat is het belangrijkste in uw leven? Waarvoor leeft u?

Kijk ook eens naar de rollen die u in dit leven speelt. U vervult allerlei functies en zet daarbij waarschijnlijk ook verschillende petten op. Zo bent u misschien een (hopelijk) liefhebbende partner, een ouder voor uw kinderen, een werknemer voor uw baas en een speler voor uw voetbalclub. Wat betekenen al deze rollen voor uw waarden? Brengt een bepaalde rol ook een specifieke waarde met zich mee? Uw rol als partner en ouder brengt misschien wel waarden als liefde en zorgzaamheid met zich mee. Uw rol als werknemer waarden als loyaliteit en ijver. Zijn er overlappen? Spelen sommige waarden een rol bij verschillende van uw maatschappelijke rollen? Als dat het geval is heeft u een goede kans dat het daarbij echt om één van uw kernwaarden gaat. Maak een lijstje met uw belangrijkste rollen en beschrijf de daarbij behorende deugden. U zou daarbij onderstaande tabel als voorbeeld  kunnen gebruiken.

 

ROL

DEUGDEN

Werknemer

Loyaliteit, ijver, punctualiteit, eerlijkheid, …

Ouder

Liefhebbend, consequent, geduldig, …

Vriend (in)

Loyaal, eerlijk, solidair, …

Partner

Liefhebbend, loyaal, tolerant, …

 

 

 

Een andere insteek die u kan helpen uw waarden duidelijk te maken is uw houding tegenover het volgende lijstje met deugden. Wat vindt u van die deugden? Welke zijn voor u belangrijker? Kunt u aan de hand van de voorbeelden een eigen lijstje met de voor u belangrijkste deugden maken? Zit er een rangorde in? U kunt er zelf waarschijnlijk nog wel een aantal aan toevoegen. We beginnen met de vier hoofddeugden uit de Oudheid: Moed, rechtvaardigheid, Matigheid en Wijsheid. Er werd gedacht dat alle andere deugden op de één of andere manier onder deze vier konden worden geschaard.

·        Moed: dapperheid, edelmoedigheid, doorzettingsvermogen, waardigheid, plichtsbetrachting, ernst, durf, loyaliteit, betrouwbaarheid, standvastigheid, onverstoorbaarheid, ...

·        Rechtvaardigheid: eerlijkheid, altruïsme, empathie, integriteit, tolerantie, onpartijdigheid, vergevingsgezindheid, menselijkheid, beminnelijkheid, vriendelijkheid, hoffelijkheid, ...

·        Matigheid: zelfbeheersing, soberheid, eenvoud, beheersing, kalmte, ijver, gezondheid, gemoedsrust, stabiliteit, bescheidenheid, voorzichtigheid, soberheid, ...

·        Wijsheid: rationaliteit, eruditie, verstand, ervaring, intelligentie, humor, nieuwsgierigheid, creativiteit, scherpzinnigheid, beschaafdheid, redelijkheid, openheid, ...

Als u ook dit nog een beetje moeilijk vindt zou u kunnen beginnen met het maken van een preferentielijstje. Een lijstje waarin u de dingen die u waardeert opsomt. U brengt er een rangorde in aan en begint uw lijstje met de dingen die u voor geen prijs zou willen missen. U houdt van uw partner en kinderen, die staan vast boven aan uw lijstje van te prefereren zaken. Ook uw huis en uw auto zijn u lief, al staan die weer een trede lager. Uw banksaldo is ook niet onbelangrijk, ook al vindt u sommige van de dingen die voor dat geld gekocht kunnen worden leuker dan uw banksaldo. Uw mooie glimmende bolide is u echt wel €40.000 waard, maar uw dochter zou u voor geen enkele prijs inruilen. Armoede en het vastlopen van uw laptop vallen dan weer in de categorie van dingen die u liever buiten de deur zou houden. Het wordt echter pas echt vervelend als u met ziekte en dood geconfronteerd wordt. Die vallen absoluut in de laagste categorie van uw preferentielijstje. Vervolgens kunt u aan de hand van dit lijstje bekijken wat voor deugden en waarden voor u belangrijk zijn.

U hoeft uw lijstje met deugden niet in één keer klaar te hebben. Pak uw lijstje er zo nu en dan weer even bij en kijk of u een nieuwe deugd wil toevoegen of iets aan uw deugdenlijstje wilt aanpassen. Het is niet meer dan normaal dat u niet direct een duidelijk beeld hebt van de dingen die belangrijk voor u zijn. Het is zelfs waarschijnlijk dat uw lijstje in de loop van de tijd en mogelijk ook door het lezen van dit boek zal veranderen.

2 opmerkingen:

  1. Gegroet Welkom in de Illuminati Wereld. Het brengen van de behoeftigen en de getalenteerde naar de schijnwerpers van roem en rijkdom. Krijg geld, roem, bevoegdheden, veiligheid, word erkend in je bedrijf, politieke race, klim naar de top in wat je ook doet, word spiritueel, fysiek beschermd en veel voordelen (beloningen). Dit alles zul je in een oogwenk bereiken wanneer je wordt ingewijd in de GROTE ILLUMINATI TEMPEL. Als je eenmaal bent ingewijd in het BAPHOMET EMPIRE, heb je tal van voordelen. Wil je meedoen? Neem contact op met: thegreatlight666@aol.com/(6123512208) om mee te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed nieuws!!! Goed nieuws!!!,
    Wil jij een rijk, gezond en
    beroemd leven? Wil je direct rijk worden en geen lijden meer hebben? Wil je dat de wereld je herkent en naar je luistert? wanneer spreek je? Wil je aan de macht en controle zijn? zo ja, hier
    is een goede tip - sluit je aan bij de "ILLUMINATI ORGANISATION", vraag je je misschien af
    "Hoe kan ik meedoen" , het antwoord is simpel, het enige wat je hoeft te doen is
    neem contact met ons op via WhatsApp of e-mail (contactgegevens worden hieronder vermeld) VERHOOG JEZELF VAN ARMOEDE.
    Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u onze service op enigerlei wijze nodig heeft!

    Hier zijn onze contactgegevens
    E-MAIL: illuminatilight676@gmail.com
    WHATSAPP EN BELLEN: (+1 405-355-9547)



    WAARSCHUWING: alleen degenen die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de kerk van Satan, mogen het kantoor bezoeken of een e-mail sturen naar het onderstaande e-mailadres. Neem geen contact op als je geen interesse hebt en als je eenmaal contact hebt opgenomen, is er geen weg meer terug. dus denk na voordat u contact opneemt. PAS OP!!!

    BeantwoordenVerwijderen