zaterdag 26 november 2022

14.2 Virtuoos handelen

 Herinnert u zich nog dat u in de vorige blog een lijstje met uw belangrijkste waarden, of deugden zoals de stoïcijnen het noemen, gemaakt hebt. Als het goed is gaat u dat lijstje de komende tijd regelmatig aanpassen en bijstellen. Kijk er nu nog eens naar. Bent u tevreden met wat u ziet? Is dit voor het moment de best denkbare weergave van waar u in het leven voor staat? Als u tevreden bent over uw stoïcijnse deugdenlijstje wordt het nu tijd om te gaan kijken wat dat voor uw handelen betekent. Een virtuoos leven betekent immers dat u bij alles wat u onderneemt in de eerste plaats kijkt of dat past binnen de normen die u aan uzelf hebt opgelegd. Alles wat u doet, al de doelen die u uzelf stelt moeten op de één of andere manier te relateren zijn aan uw waarden. Is dat nu al zo? Of heeft u nog allerlei activiteiten die eigenlijk niet binnen uw waardenlijstje passen? Zo ja, dan is er werk aan de winkel.

Als u de lessen uit deze blog ter harte heeft genomen dan leeft u meer in het hier en nu, bent u zich bewust van de ‘maakbaarheid’ van uw emoties en hecht u aan uw virtuositeit en rationele vermogens. U laat uw handelen niet meer volledig beheersen door automatische gedachtentreinen en automatische gevoelens. Als dat zo is dan wordt het hoog tijd om nog meer richting aan uw leven te geven en bewust uw deugden de basis te laten vormen van uw handelen. De meeste mensen zijn ontzettend druk met het najagen van allerlei doelen en dromen, maar denken daarbij niet of nauwelijks na of die dromen ook passen binnen de waarden die ze aanhangen. Ze zijn vooral bezig met het zoveel mogelijk vermijden van negatieve emoties en het vergaren van allerlei consumptiegoederen waarvan ze menen dat die hen gelukkiger zullen maken. Dergelijke activiteiten hebben de neiging om alle beschikbare tijd in beslag te nemen. Het leiden van een leven conform de eigen deugden wordt daardoor op de lange baan geschoven. En dat is jammer, want dat is nou net het enige wat wel tot een virtuoos en gelukkig leven leidt. Het gaat er immers niet om wat voor rol u speelt. Het gaat er niet om of u een zakenman in een duur maatpak bent of een bedelaar in vodden. Nee voor een stoïcijn ligt de waarde van een persoon in zijn karakter, in zijn virtuositeit. Uw virtuositeit staat los van de rol die u al dan niet toevallig moet spelen. Voor een goed en gelukkig leven is het cruciaal om zo virtuoos mogelijk te worden.

Virtuoos handelen in overeenstemming met uw eigen lijstje van deugden is niet makkelijk. In plaats van de vertrouwde buiten u staande doelen als een hoger inkomen, een groot (vrienden) netwerk, een mooie partner en steeds meer luxe producten na te streven, gaat u zich nu richten op de intrinsieke doelen van uw deugden. Daarmee verlaat u uw comfortzone en betreedt u een spannend nieuw gebied. Een gebied waarin u uw handelen gaat richten op de dingen waar u controle over hebt. U zult er achter komen dat het handelen conform dergelijke intrinsieke doelen heel wat minder stress en negatieve emoties met zich meebrengt dan het najagen van de traditionele externe doelen. Dit betekent overigens niet dat u uw traditionele doelen voortaan links moet laten liggen. U gaat er gewoon minder waarde aan hechten omdat u tegelijkertijd andere belangrijkere intrinsieke doelen nastreeft. U legt de prioriteit niet langer bij het bereiken van een extern doel, maar bij de manier waarop u dat doel nastreeft. Het gaat er nu niet om of u uw doel ook echt haalt, maar of u uw best gedaan hebt om dat op een virtuoze manier te doen. Dat kan u heel wat frustraties schelen. Zelfs een ogenschijnlijke mislukking kan zo een succes worden. Misschien slaagt u dan wel niet in het behalen van uw externe doel, maar daar ging het u helemaal niet om. Het ging er immers om virtuoos te handelen en dat is u wel gelukt.

Neem het volgende voorbeeld. U probeert uw verslaafde vriend van zijn nicotineverslaving af te helpen. U stimuleert hem naar een stop met roken cursus te gaan, probeert hem af te leiden op momenten dat hij het moeilijk heeft en steunt hem op elke denkbare manier. Maar helaas hoe u ook uw best doet, u blijft hem betrappen terwijl hij stiekem een peuk opsteekt. U zult zich behoorlijk gefrustreerd voelen als u zich alleen op het extrinsieke doel, stoppen met roken, gericht had. Als u zich vooral op het intrinsieke doel, uw best doen om uw vriend van het roken af te helpen, gericht had zou u daar heel wat minder last van hebben gehad. U heeft immers uw best gedaan en dat is precies wat u van plan was. U heeft zich virtuoos gedragen en daarmee bereikt wat u wilde bereiken. Dat uw vriend nog steeds rookt doet er niet aan af dat u alles gedaan hebt wat redelijkerwijs van u verwacht mocht worden om hem van zijn verslaving af te helpen. Ondanks dat hij nog steeds niet van de sigaretten af kan blijven bent u toch geslaagd in uw opzet.

Door te leren het doel van uw handelingen in de eerste plaats op virtuositeit te richten en pas in de tweede plaats op de uitkomst kunt u zichzelf heel wat frustraties besparen. De kans om de gewenste uitkomst te behalen wordt er echt niet groter of kleiner door als u zich zorgen maakt of het u wel zal lukken om te slagen in uw opzet. Integendeel, u loopt het risico dat uw zenuwen en angsten u parten gaan spelen. U legt uw gemoedsrust in de handen van anderen en het lot en kunt zich daardoor minder goed concentreren op wat u aan het doen bent. Door u te richten op de manier waarop u iets aanpakt, door te proberen de dingen deugdelijk en dus virtuoos aan te pakken, kiest u voor een manier van handelen waar u de volledige controle over hebt. En dat is precies wat u nodig hebt om een gelukkig mens te kunnen worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten