zaterdag 7 augustus 2021

Volg je hart of toch maar liever niet?

 

Hollywood, goeroes en uw leraren hebben u jarenlang geïndoctrineerd met de slagzin dat u uw hart moet volgen en op uzelf moet vertrouwen. In films pakt dat altijd geweldig goed uit, maar in het echte leven werkt het niet zo. De meeste mensen kennen zichzelf niet zo goed en als ze proberen ‘naar zichzelf te luisteren’ vallen ze maar al te makkelijk ten prooi aan manipulatie van buitenaf. Wat goed voor u voelt was al nooit echt te vertrouwen. Commerciële reclame, overheidspropaganda’ en groepsdruk bepalen wat voor u ‘goed’ voelt. U kunt dan wel denken dat uw voorkeuren uit uzelf komen, maar de realiteit is toch echt anders.

Moderne technologische ontwikkelingen maken het nog makkelijker om wat u in uw hart voelt te manipuleren. Technologie kan u helpen uw doelen makkelijker te bereiken. Maar als u niet echt weet wat die doelen zijn dan kan die technologie zomaar uw leven overnemen. Klinkt u dat onwaarschijnlijk in de oren? Kijk dan maar eens naar al die zombies die over straat dwalen met hun blik op hun smartphone gericht. Als biotechnologie en kunstmatige intelligentie steeds beter worden zal het hoe langer hoe eenvoudiger worden om uw diepste emoties en verlangens te manipuleren. Dat ‘volgen van je hart’ wordt knap gevaarlijk als bedrijven of de regering weten hoe ze aan de touwtjes van uw hart moeten trekken. Wat blijft er van uw vrije wil over als marketingexperts precies weten op welke knopjes ze moeten drukken om uw emoties op te wekken.

Coca-Cola, Facebook, Amazon en de regering doen allemaal hun uiterste best om u te hacken. Niet uw laptop of smartphone, daar kunnen ze allang bij, nee uzelf en uw biochemisch besturingssysteem. De algoritmen van de commercie en overheid houden u nu al permanent in de gaten. Ze weten waar u naar toe gaat, wat u koopt, waar u werkt, naar welke series u kijkt, wat uw politieke voorkeur is en wie uw vrienden zijn. Als u een smartwatch draagt weten ze ook nog hoe u slaapt, hoe u ademt en wat uw hartslag is. Elke stap die u zet, alles waar uw hart sneller van gaat kloppen of waar u van schrikt ligt zo aan de voeten van de algoritmen en de mensen die ze beheersen. Nog even en ze kennen u beter dan uzelf. Vanaf dat moment kunt u gestuurd en gemanipuleerd worden zonder dat u daar ook maar iets tegenin kunt brengen. Het is eigenlijk vrij simpel zodra de algoritmen beter weten wat er in u omgaat dan uzelf, worden zij de baas.

Om dat te voorkomen is het van essentieel belang om de valkuilen van uw eigen biologisch besturingssysteem te leren kennen. ‘Ken uzelve’ is misschien wel de oudste filosofische dooddoener ter wereld. Toch is het een advies dat nog nooit zo belangrijk is geweest als tegenwoordig. Het is voor u als stoïcijn natuurlijk vanzelfsprekend dat u zelf wilt bepalen wie u bent en wat u met uw leven wilt doen. Onderzoek daarom u zelf en kies uw eigen levenswaarden en doelen. Wacht niet te lang. Zoals Epictetus al zei: ‘De tijd van trainen is voorbij, de Olympische Spelen zijn nu aan de gang’. U zult hard uw best moeten doen om de algoritmen van Amazon en de overheid voor te blijven. De tijd dringt, het is een race tegen de klok. Als u ze voor wilt blijven neem dan niet al te veel bagage mee. Laat de illusies van uw hart achter. Die zijn namelijk nogal zwaar.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten