zondag 31 december 2023

Stoïcijnse goede voornemens voor 2024

 Zoals u ondertussen wel zult weten is het stoïcisme een filosofische stroming en levenswijze die zich richt op het cultiveren van virtuositeit, wijsheid en gelijkmoedigheid. Stoïcijnen zijn niet zo van de goede voornemens bij het begin van een nieuw jaar. Als stoïcijn moet je iedere dag weer opnieuw beginnen. Een willekeurig moment als een jaarwisseling maakt dat niet anders. Maar voor de mensen die van lijstjes en voornemens houden heb ik hier toch een voorstel voor enkele op het stoïcisme gebaseerde goede voornemens voor 2024:


1. Levensdoelen identificeren: Reflecteer op bij u passende waarden en levensdoelen of gebruik desnoods de klassieke kardinale deugden van moed, rechtvaardigheid, wijsheid en matigheid.


2. Virtuositeit nastreven: Probeer u ook te houden aan de bij het vorige voornemen door u gekozen waarden. Streef er naar om al uw handelingen langs de lat van uw waarden te leggen. 


3. Dagelijkse reflectie: Neem elke dag even de tijd om terug te kijken op uw handelingen en gedachten. Identificeer situaties waarin u virtuoos handelde in overeenstemming met uw waarden en situaties waarin u dat niet deed en waar u dus verbeteringen kunt aanbrengen.


4. Tijd en energie beheren: Richt uw inspanningen en energie op wat werkelijk belangrijk voor u is. Wees selectief in het investeren van uw tijd en energie. Richt u op uw waarden en levensdoelen en vermijd verspilling van energie aan onbelangrijke zaken.


5. Zelfdiscipline kweken: Oefen zelfdiscipline in uw dagelijkse routines. Beheersing over uw verlangens en impulsen kan leiden tot een meer evenwichtig en virtuoos leven.


6. Acceptatie van wat buiten uw controle ligt: Oefen uzelf in het loslaten van zorgen over zaken die buiten uw controle liggen. Richt uw energie alleen op wat u kunt beïnvloeden en accepteer het onvermijdelijke.

 

7. Dankbaarheid cultiveren: Wees dankbaar voor wat u hebt en concentreer u op de positieve aspecten van uw leven. Dankbaarheid en tevredenheid kunnen uw perspectief verbreden en uw geluk vergroten.


8. Minder waarde hechten aan externe zaken: Verminder uw afhankelijkheid van externe omstandigheden voor uw gemoedstoestand. Leer gelijkmoedig te zijn te midden van zowel positieve als negatieve gebeurtenissen.


8. Leer van tegenslagen: Beschouw tegenslagen als kansen voor persoonlijke groei. Zie ze als een mogelijkheid om uw waarden te kunnen toepassen en uw zelfdiscipline te oefenen. Leer van uw fouten en gebruik ze als brandstof voor verdere verbetering.


9. Empathie vergroten: Probeer de wereld te begrijpen vanuit het perspectief van anderen. Wees vriendelijk en mild tegen anderen, zelfs als ze u ergeren of benadelen. Cultiveer empathie en mededogen in uw relaties en interacties.


10. Wijsheid uitbreiden: Probeer uw theoretische en praktische inzicht in de wereld te vergroten. Kies onderwerpen die u aanspreken en ontwikkel uzelf daarin. Bij voorkeur natuurlijk in de stoïcijnse filosofie.


Ik weet het waarde lezer: Makkelijker gezegd dan gedaan. Goede voornemens houden het meestal niet langer dan een week of twee vol voor ze weer vergeten zijn. U zou er een paar kunnen kiezen die u het meest aanspreken en u daar tot beperken. Maar bedenk dat zelfs een bescheiden poging om een paar van deze stoïcijnse principes in de praktijk te brengen al kan bijdragen aan een meer evenwichtige en vervullende levenswijze in het komende jaar. Ik hoop dat u dat kunt opbrengen en wens al mijn lezers een voorspoedig en vooral virtuoos 2024 toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten