zaterdag 28 maart 2020

EMOTIONELE WOORDEN


Misschien bent u wel één van die mensen die in superlatieven praat. Uw nieuwe vrienden zijn ontzettend leuk, de schoolprestaties van uw telg zijn werkelijk fantastisch en dat pijntje in uw rug is echt afschuwelijk. Stoïcijnen zijn geen voorstanders van dergelijke met heftige emoties geladen woorden. Door sterke waardeoordelen uit te spreken over relatief gewone gebeurtenissen roept u sterke negatieve of positieve emoties op die helemaal niet bij die gebeurtenis passen. U gebruikt waarde geladen woorden om situaties te omschrijven die eigenlijk niet zo ‘geweldig’ of ‘verschrikkelijk’ zijn als u wil doen voorkomen. U zegt op die manier niet alleen dingen die feitelijk onjuist zijn, maar u verstoort ook nog eens uw eigen gemoedsrust.

Uw reptielenbrein is een beetje dommig. Hij neemt de woorden die u gebruikt letterlijk. Als u zegt dat iets verschrikkelijk is gelooft hij u op uw woord en produceert onmiddellijk een stoot stresshormonen. Hormonen die maken dat u zich angstig of verdrietig gaat voelen. Grote woorden wakkeren zo volautomatisch grote emoties aan. Het is nog eens besmettelijk ook. Als uw omgeving een gebeurtenis fantastisch of vreselijk vindt, neemt u al snel hun oordeel over. Uw reptielenbrein denkt dat als iedereen iets vindt het vast wel zal kloppen. Denk maar eens aan de gillende toeschouwers bij een Amerikaanse verkiezingsbijeenkomst of, dichter bij huis, een talentenjacht als ‘The voice of Holland’. De kandidaten zijn echt niet zulke politieke genieën of vocale wonderen als de presentatoren van dergelijke bijeenkomsten u willen doen geloven. Het is de groepsdruk en het gebruik van sterk emotioneel geladen woorden en gebaren die maken dat het publiek idolaat staat te gillen.

Stoïcijnen zijn wat terughoudender in het uiten van hun waardering of afkeuring. Ze weten dat iets zelden geweldig goed of verschrikkelijk slecht is. De wereld is nu eenmaal niet zwart-wit, maar bestaat voornamelijk uit grijstinten. Misschien een beetje saai, maar een stoïcijn probeert zich zoveel mogelijk aan de feiten te houden en dat kan heel wat ellende voorkomen. Eigenlijk is virtuositeit voor hen het enige dat werkelijk goed is en is het ontbreken van virtuositeit het enige dat werkelijk slecht is. Alleen virtuositeit is wit en alleen het ontbreken daarvan is zwart, alles daar tussen in heeft een grijstint. Probeer daarom al te sterk emotioneel geladen woorden te vermijden. Woorden zijn waardeoordelen en waardeoordelen wekken emoties op die u misschien liever niet wilt voelen. Een dergelijke manier van doen lijkt een beetje saai, maar al met al zal het uw gemoedsrust en geluksbeleving ENORM ten goede komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten