zaterdag 15 juni 2024

Waarom zou u stoïcijn willen worden?

 Klimaatverandering, oorlogen opkomend fascisme, alle zekerheden waar we op dachten te kunnen bouwen vallen in rap tempo onder onze voeten weg. In een dergelijke wereld die constant verandert en waar we voortdurend worden geconfronteerd met uitdagingen, is het meer dan ooit nodig om een manier te vinden om met kalmte en veerkracht de uitdagingen van het leven het hoofd te kunnen bieden. Het stoïcisme, een filosofie die meer dan 2.300 jaar geleden in het oude Griekenland is ontstaan, biedt ons hiervoor een waardevol kader. Het stoïcisme is gebaseerd op het idee dat geluk en vrijheid voortkomen uit het beheersen van onze emoties en verlangens, en door in harmonie te leven met de natuur en de rede. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn stoïcijnen niet stoïcijns. Stoïcisme gaat uitdrukkelijk niet over het onderdrukken van emoties of het ontkennen van tegenslag. Het gaat er juist om om hiermee te leren omgaan op een rationele en constructieve manier. Door onze gedachten en handelingen af te stemmen op wat binnen onze macht ligt, kunnen we meer rust en controle in ons leven creëren. Een rust en controle die o zo nodig is om de verwarrende tijden die ons wachten het hoofd te kunnen bieden.


Stoïcijnen geloven dat onze gedachten en reacties de enige dingen zijn die volledig binnen onze controle liggen. Externe gebeurtenissen en omstandigheden kunnen we niet beheersen, maar we kunnen wel kiezen hoe we erop reageren. Om dit mogelijk te maken moeten we leven in overeenstemming met de natuurwetten en ons ware zelf. Het houdt ook in dat we de rede moeten volgen, die volgens de stoïcijnen een essentieel onderdeel is van de menselijke natuur. Door een goed gebruik van de menselijke rede te maken kunnen we onderscheiden wat wel en wat niet onder onze controle valt. Onze waarden, overtuigingen en handelingen vallen binnen onze controle; zaken als rijkdom, gezondheid en roem niet. Deze tweedeling (dichotomie van de controle zoals de moderne stoïcijnen het noemen om het makkelijker te maken) helpt om ons te concentreren op wat we wel kunnen beïnvloeden en ons niet te laten verstoren door wat buiten onze macht ligt. Alles wat buiten onze macht ligt kan maar beter als vaststaand feit geaccepteerd worden. Stoïcijnen oefenen zich daarom in het accepteren van het onvermijdelijke als onderdeel van een groter geheel. Dit concept staat bekend als 'amor fati', de liefde voor het lot. Daarbij is deugd, of virtuositeit zoals zij het noemen, het enige ware goed. De stoïcijnse deugd is meer dan alleen ethisch verantwoord handelen, het is een levensstijl gericht op het leiden van een optimaal leven. Een leven waar alles uitgehaald wordt, waarin al uw menselijke vermogens worden aangesproken en waarin u het beste uit uzelf haalt. Al het andere, zaken zoals rijkdom of plezier kunnen bijdragen aan een gelukkig leven, maar zijn op zichzelf niet voldoende zonder die virtuositeit of deugdzaamheid. U verwacht het misschien niet, waarde lezer, maar het stoïcisme is een enorm intense filosofie die u aanspoort om het onderste uit de kan van uw leven te halen.


De laatste tijd wordt het stoïcisme herontdekt als een praktische filosofie voor het dagelijks leven, maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het is een volwaardige alomvattende filosofie met een wereldbeeld dat verdomd veel lijkt op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het kan u een kader geven om uw leven vorm te geven en het is een levensfilosofie die u kan helpen om een volkomen mens te worden en uzelf te ontplooien tot de beste versie van uzelf. In dit boek duiken we dieper in de wereld van het moderne stoïcisme. We verkennen de kernprincipes van deze filosofie, zoals de scheiding tussen wat we wel en niet kunnen controleren, het belang van deugdzaamheid en het leven in overeenstemming met de natuur. We bekijken ook hoe we deze principes in ons dagelijks leven kunnen toepassen, om zo meer geluk, zingeving en veerkracht te ervaren. Het stoïcisme kent een heel scala aan technieken en oefeningen die u hierbij kunnen helpen. Maar pas op! Stoïcisme is geen magische formule die alle problemen oplost. Het is een manier van denken en leven die ons helpt om met meer wijsheid en berusting om te gaan met de uitdagingen die het leven ons onvermijdelijk brengt. Of u nu worstelt met stress, angst, onzekerheid of andere obstakels, of alles uit uw leven wilt halen wat erin zit, het stoïcisme kan u waardevolle inzichten en praktische handvatten bieden om een gelukkiger en meer vervuld leven te leiden.



2 opmerkingen:

  1. Goedemiddag, naar welk boek verwijst u?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste, is deze tekst een fragment uit een bestaand boek, of een boek dat nog moet verschijnen? Deze blog is immers zeer interessant; en het geheel, mits wat aanpassingen, vraagt om gepubliceerd te worden als een overzichtelijk en uniek boek over het stoīcisme!

    BeantwoordenVerwijderen