dinsdag 15 december 2020

WERKELIJK OF ONWERKELIJK?

 

Het gezond verstand vertelt u dat de wereld is zoals u hem ziet en voelt. De werkelijkheid bestaat uit dingen als rotsen, tafels, stoelen en schoonmoeders. De realisten menen dat de wereld is zoals u die ervaart en niet anders. Toch is het zo dat de dingen die we zien niet helemaal zijn zoals we ze ervaren. Hoe verder iets van ons af staat hoe kleiner het lijkt te zijn, als de zon ondergaat verdwijnen de kleuren en wordt alles grijs en zwart en zelfs een geometrisch figuur als een cirkel ziet er maar vanuit één gezichtspunt uit als een echte cirkel en wordt vanuit andere hoeken een ellips. Er zijn oneindig veel voorbeelden die aantonen dat de werkelijkheid helemaal niet hetzelfde is als uw ervaring van die werkelijkheid. Een realist kan hier op antwoorden dat de werkelijkheid op zijn minst min of meer overeenstemt met het beeld dat wij ervan ervaren. Toch stemt de door u ervaren dagelijkse wereld alleen al door dit soort gezichtsbedrog niet volledig overeen met de werkelijkheid.

Uw gezond verstand vertelt u dat de wereld die u met uw zintuigen ervaart ook werkelijk is zoals u hem ziet. Zoals we net zagen is dat niet zo vanzelfsprekend als het op het eerste gezicht misschien wel lijkt. Met wat kunst en vliegwerk valt echter nog steeds vol te houden dat de realiteit niet alt te veel verschilt van de manier waarop u die ervaart. Toch bestaat er een hele groep filosofen die denken dat dat niet klopt. Ze noemen zich de ‘idealisten’ (in tegenstelling tot de zogenaamde empiristen die ik hier de realisten noem) en denken dat er helemaal geen materiële werkelijkheid bestaat. Alles wat er bestaat alles wat er met en om u heen gebeurt, speelt zich, in hun ogen, uitsluitend af in uw geest. Net als in de film ‘The Matrix’ bent u dan een soort brein in een vat dat zich een wereld inbeeldt waar van alles gebeurt zonder dat die dingen ook werkelijk bestaan. Deze extreme vorm van idealisme betekent bijvoorbeeld dat de kamer waarin u dit verhaaltje zit te lezen alleen in uw verbeelding bestaat. Zodra u de kamer uitloopt om een kop koffie uit de keuken te halen verdwijnt de kamer niet alleen uit uw blikveld, maar verdwijnt ook daadwerkelijk. Alles wat niet wordt gedacht houdt op te bestaan. Dit is een absoluut absurde gedachtegang, maar de ellende is dat onmogelijk te bewijzen valt dat het niet klopt. Wat u ook probeert te verzinnen om het tegendeel aan te tonen het zal u nooit lukken. Dat andere mensen bij het aanschouwen van de wereld een overeenkomstige ervaring hebben als u zegt helemaal niets, ook die mensen zouden deel kunnen uitmaken van uw fantasiewereld. Geen rode of blauwe pil maakt dat anders. Niemand kan bewijzen dat de werkelijkheid meer is dan uw eigen persoonlijke fantasie. Daar staat dan wel weer tegenover dat ook niet te bewijzen valt dat het standpunt van de idealisten dat de werkelijkheid volledig geestelijk is, waar is.

Dat betekent niet dat er niets over het idealistische en realistische standpunt te zeggen valt. Als de werkelijkheid, zoals de idealisten zeggen, volledig bestaat uit percepties, of, zoals de realisten zeggen, uit ervaringen dan zou het in principe mogelijk moeten zijn om die werkelijkheid volledig te doorgronden. Als u slim genoeg was dan zou u in staat zijn om al het bestaande te begrijpen en ervaren. Maar dat is duidelijk niet het geval. Neem bijvoorbeeld uw zichtvermogen. Uw ogen kunnen maar een heel klein stukje van het elektromagnetisch spectrum zien. Radiogolven en röntgenstralen zijn er wel, maar zijn onzichtbaar voor het blote oog. Ze zijn in wezen niet anders dan het ‘gewone’ licht dat we wel kunnen waarnemen. Het enige verschil is de golflengte. Vlinders, bijvoorbeeld, zien de wereld heel anders dan wij mensen, honden kunnen veel hogere tonen horen dan wij en horen dus ook een andere wereld dan wij. En dan heb ik het nog niet eens over zintuigen waar wij als mens niet over beschikken, postduiven kunnen het magnetisch veld van de Aarde zien, haaien hebben een orgaan waarmee ze de elektrische impulsen van onder het zand verborgen vissen, kunnen ‘zien’, vleermuizen ‘zien’ de wereld met echolocatie. U ervaart de wereld dus heel anders dan de meeste diersoorten. Dat maakt het realistische gezonde verstand standpunt op eens een heel stuk minder rationeel dan u misschien op het eerste gezicht dacht.

Maar daar blijft het niet bij. We krijgen onze zintuigelijke ervaringen niet rauw opgediend. Voor u iets ervaart moet eerst de censuur van uw hersenen nog gepasseerd worden. Zo komen de zichtsignalen van uw ogen op zijn kop in uw hersenen binnen. Die zetten alles dan wel weer netjes voor u op z’n pootjes, maar deinzen er vervolgens helemaal niet voor terug om u alleen maar een beeld van de dingen waar u toevallig uw aandacht op richt aan te bieden. Van al de andere dingen neemt uw brein gemakshalve maar aan dat ze niet veranderen. Uw hersenen laten de achtergrond voor wat hij is en kiezen de dingen uit die ze u wel en niet laten zien. Zij bepalen wat ze belangrijk genoeg vinden om tot uw bewustzijn te laten doordringen, niet u. En dat is nog niet alles. Uw hersenen zijn geprogrammeerd om de wereld op een bepaalde manier te zien. Ze creëren een op de vermogens van uw zintuigen gebaseerde werkelijkheid, die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om een voor u begrijpelijk model van de buitenwereld te laten zien. Het moet een model zijn dat geschikt is om u te helpen te overleven en de noodzaak daarvan bepaalt voor een belangrijk deel de vermogens en grenzen van uw kenvermogen.

Zelfs fundamentele randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om überhaupt iets te kunnen ervaren als ruimte, tijd, beweging, materie en causaliteit zijn minder zeker dan het lijkt en staan tegenwoordig ter discussie. Einstein en de kwantummechanica laten de ruimte krommen, maken de tijd afhankelijk van snelheid en afstand, de zo vertrouwde harde materie van, bijvoorbeeld een steen, blijkt lege ruimte met een soort krachtveld te zijn en zelfs die lege ruimte is niet leeg, maar is doorspekt met virtuele deeltjes. Kortom de werkelijkheid van uw gezond verstand heeft nog maar heel weinig weg van de werkelijkheid van de moderne wetenschap.

De wereld die u ervaart wordt dus beperkt door de begrensde vermogens van uw zintuigen en door de beperkingen van uw brein. Dat betekent dat buiten kijf staat dat de realiteit, de wereld zoals die echt is onafhankelijk van uw ervaringen, anders is dan de wereld die u ervaart. Omdat de werkelijkheid die we ons voorstellen de enige wereld is die we kennen en waarschijnlijk ook de enige wereld is die we ons kunnen voorstellen, is het enorm moeilijk om te moeten toegeven dat dit onmogelijk de wereld kan zijn zoals die echt is. Toch is het rationeel om te concluderen dat de werkelijkheid van uw gezond verstand niet de werkelijke werkelijkheid is.

U zult zich ondertussen wel afvragen wat deze verhandeling over het menselijk kenvermogen met de stoïcijnen te maken heeft. Ons beeld van de werkelijkheid is voorzichtig uitgedrukt wat wankel. De stoïcijnen waren zich hier min of meer van bewust. Ze wisten echter ook dat deze door zowel onze zintuigen als hersenen gemanipuleerde ervaringen de enige manier zijn waarop het ‘hegemonikon’ (zelfbewustzijn) zich bewust kan zijn van de wereld. Ze gaan er dan ook vanuit dat een mens zich door een combinatie van de indrukken van de zintuigen en een goed gebruik van zijn denkvermogen een realistisch beeld van de werkelijkheid kan vormen. Dat beeld zal niet altijd kloppen en nieuwe gebeurtenissen zullen regelmatig een ander licht op de situatie werpen, maar dat neemt niet weg dat een goed werkend ‘hegemonikon’ tot een aannemelijk en werkbaar beeld van de buitenwereld kan komen. Het is helemaal niet zo gek om er vanuit te gaan dat we een adequaat idee hebben van de wereld buiten ons. Wij zijn tenslotte aan de zelfde natuurwetten onderworpen als die wereld. Als ons beeld niet redelijk zou kloppen zouden we allang zijn uitgestorven. Wie niet in staat is een aanstormende sabeltandtijger te onderscheiden van een wegvluchtend hert is nu eenmaal gedoemd het loodje te leggen.

U zult zich moeten realiseren dat uw beeld van de buitenwereld eigenlijk een fantasiebeeld is. U ervaart de wereld via uw zintuigen in uw hoofd. Het beeld in uw hoofd klopt niet met de realiteit, het is een best goed gelijkende foto van iets anders. Die foto is goed genoeg om het u mogelijk te maken u in uw dagelijks leven te redden, maar het blijft een foto en niets meer. Het is goed om dit in uw achterhoofd te houden als de gebeurtenissen in dat dagelijks leven weer eens donker en grauw lijken te zijn. Misschien is uw duistere blik op de werkelijkheid wel niet zo realistisch als u denkt. Toch beschikken we over het vermogen om dit te beseffen en we kunnen het ons misschien wel niet voorstellen, maar we zijn weldegelijk in staat om met onze rationele vermogens iets van die steeds gekker lijkende werkelijkheid te begrijpen. Onze menselijke rationaliteit is ons enige instrument waarmee de grens van ons kenvermogen een klein beetje kunnen opschuiven. Misschien kunnen we zo die onwerkelijke werkelijkheid toch nog een beetje begrijpelijker maken en het menselijk kenvermogen een klein stukje opschuiven.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten