zaterdag 4 september 2021

6.3 Het herkennen en erkennen van uw emoties

 

Een eerste stap op weg naar het ideaalbeeld van een relaxte stoïcijn is het herkennen van uw emoties. Waarschijnlijk weet u van uzelf wel ongeveer onder wat voor omstandigheden u zich prettig of onprettig voelt. U vindt het vervelend als uw baas u een verkooppraatje voor een potentiële klant laat houden, u kunt er niet goed tegen als u door iemand voor de gek wordt gehouden, u heeft een hekel aan de tandarts, maar u voelt zich op uw best als uw favoriete voetbalclub een wedstrijd wint of tijdens een dinertje bij kaarslicht met uw geliefde. Toch bent u zich vermoedelijk niet helemaal bewust van alle omstandigheden waaronder u zich rot of juist prettig voelt. Het is dan ook een goed idee om in uw stoïcijnse dagboek een lijst te maken met situaties die onprettige emoties bij u losmaken. Zet ze op volgorde, met de vervelendste situaties voorop. Misschien komt u als u er wat langer bij stilstaat nog wel wat verrassingen tegen.

 

Oefening: een emotielijstje maken

Ook dit is weer een oefening die bedoeld is om uw zelfkennis te vergroten. In de vorige les ging het er in de zelfwaarderingsoefening om dat u een beter beeld krijgt van uw talenten en zwakke punten. Bij deze oefening draait het om uw emoties. Maak in uw stoïcijnse dagboek een lijstje met situaties die prettige of onprettige gevoelens bij u losmaken. Geef in een paar woorden een omschrijving van de situatie en noteer welk gevoel dat bij u opriep. Geef ook een cijfer aan de intensiteit van uw gevoelens, dat geeft een indicatie van het belang dat u blijkbaar aan de gebeurtenis toekent. U kunt onderstaand schema als voorbeeld gebruiken.

 

SITUATIE

PRETTIG GEVOEL

ONPRETTIG GEVOEL

CIJFER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook deze oefening hoeft niet in één keer af te zijn. Neem de tijd en vul uw lijstje de komende weken regelmatig aan en kijk of er dingen aan veranderd moeten worden. Soms duurt het even voor u door hebt dat een bepaalde gebeurtenis u emotioneel heeft aangegrepen. Na een tijdje zult u een goed beeld krijgen van uw emotionele leven. U leert wat voor situaties u blij, verdrietig of angstig maken. Door dit te weten bent u ook wat beter voorbereid op de komst van uw gevoelens. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zeker als dat mens een gewaarschuwd leerling stoïcijn is.

 

Niet alle emoties kondigen zich echter met een heraut en trompetgeschal aan. Emoties zijn vaak geniepig en verraderlijk, ze besluipen u in stilte, maar weten zo toch uw dag te verknallen. Vaak heeft u helemaal niet in de gaten dat u zich wat gespannen voelt, dat u zich op de achtergrond ergens aan begint te ergeren, of dat u zich een beetje door uw baas laat intimideren. Onbewust spelen er op de achtergrond allerlei prettige en vervelende emoties een rol in hoe u zich voelt en gedraagt. Deze ongemerkte gevoelens hebben maar een klein zetje nodig om om te slaan in een stevige en behoorlijk vervelende passie. Om daar meer grip op te krijgen moet u op zoek gaan naar de eerste waarschuwingssignalen van een negatieve emotie.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten