vrijdag 11 september 2020

LEVEN OM TE STERVEN

Sterven is niet moeilijk. Het is inslapen, wegglijden, het langzaam wegvloeien van het bewustzijn. Het sterven zelf is eigenlijk best aangenaam. Het bewustzijn is weg en tegelijkertijd is ook het lijden verdwenen. Door het verdwijnen van alle bewustzijn en alle rede is ook alle pijn onmogelijk geworden Alleen de achterblijvers, familie en vrienden, lijden. Zij zijn verdrietig, weten dat ze het gezelschap van de dode moeten missen en worden weer eens met hun neus op het feit van hun eigen sterfelijkheid gedrukt. Voor de overledene is het makkelijk alle lijden is voorbij.

De dood zelf is niet het probleem, het probleem ligt in het besef te moeten sterven, te weten dat u moet sterven en te moeten leven met deze kennis. De stoïcijnen weten dat ze geen enkele invloed hebben op de werkelijkheid van hun sterfelijkheid. Die materiële werkelijkheid zelf is fundamenteel ontoegankelijk, maar de beelden die we ons er van vormen kunnen we wel beïnvloeden. Het zijn alleen de beelden die we in ons hoofd vormen van de buitenwereld waar we toegang toe hebben. Weten dat u moet sterven is zo’n beeld. U kunt u een voorstelling maken van uw sterven, maar van uw dood zelf kunt u dat niet. U kunt uzelf alleen maar een voorstelling van uw eigen dood maken door gebruik te maken van capaciteiten waarover alleen de levenden beschikken. U hebt er uw vijf zintuigen en een helder en goed functionerend bewustzijn en verstand voor nodig. Capaciteiten waar u als u eenmaal gestorven bent per definitie niet meer over beschikt. Als u dood bent zijn de middelen om u iets voor te stellen verdwenen en daarmee dus ook de middelen om pijn en lijden te ondergaan.

De stoïcijnen raden u dan ook aan om, zolang u nog tijd hebt, tijdens uw leven over de dood na te denken. Leef niet alsof u nooit zult sterven, geloof niet dat de dood alleen anderen aan gaat en van latere zorg is. Iets voor in een verre toekomst. Treed de dood, nu het nog kan, in optimale conditie tegemoet en niet op een later tijdstip gedwongen door ouderdom, ziekte of een plotselinge doodstrijd. Grijp daarbij terug op wijsheden van stoïcijnse filosofen die zelf inderdaad al heel lang dood zijn: De dood zelf is niet slecht, maar slecht leven wel. U hoeft de dood niet te vrezen: als de dood er is bent u er niet, als u er bent is de dood er niet. Verdrietig zijn om wat u in de toekomst niet zult beleven is net zo belachelijk als verdrietig zijn om al die dingen die u in het verleden niet hebt meegemaakt. U bent toch ook niet verdrietig dat u de Middeleeuwen niet hebt meegemaakt? Waarom zou u dan verdrietig zijn omdat u de tweeëntwintigste eeuw nooit zult meemaken? In vergelijking met de eeuwigheid zijn alle levens kort. Waarom zou u het dan nog dat ene kleine beetje willen verlengen? De dood treft iedereen. Miljarden voor ons zijn gestorven en miljarden na ons zullen sterven. Waarom zou u die ene uitzondering moeten zijn? Als u een goed en prettig leven hebt gehad valt er niets te vrezen. Als uw leven slecht of zelfs akelig is, waarom zou u uw lijdensweg dan willen verlengen? Het is egoïstisch om eeuwig te willen leven. Waarom gunnen we de mensen na ons geen plaats, net zoals de mensen voor ons ruimte voor ons hebben gemaakt? Een onsterfelijk leven zou een straf zijn. Inderdaad het lijkt een rijtje oude tegeltjeswijsheden uit een grijs verleden, maar ze zijn daarom nog niet minder waar. Het probleem is niet veranderd dus waarom zouden remedies dan wel moeten veranderen?

Misschien dat de dood voor u nog geen acuut probleem is. U hoeft nog niet onmiddellijk te sterven, u heeft nog tijd. Althans dat denkt u. Toch zult u hoe dan ook moeten leven met het besef van uw eigen sterfelijkheid. Wees u bewust van de werkelijkheid zoals die is. Stromend, vloeiend, constant in beweging en onderweg naar de dood. Dat geldt voor alles en iedereen. Als u eenmaal doordrongen bent van de noodzaak van uw dood, dan doemt onmiddellijk een andere noodzakelijkheid op. De noodzaak om iets van uw leven te maken. Haal uit het beetje leven dat u nog rest, wat er uit te halen valt! Woeker met uw talenten en onderzoek al uw mogelijkheden! Leef uw leven ten volle!

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten