zaterdag 7 september 2024

Stoïcijnse kosmologie en het wetenschappelijk wereldbeeld: een harmonieus samengaan van kennis en ethiek

 De klassieke stoïcijnse kosmologie beschouwt het universum als een rationeel en ordelijk geheel dat wordt geleid door een universele rede die logos genoemd wordt. Deze kosmologie legt een sterke nadruk op determinisme, verbondenheid en het idee dat de kosmos een bewust en levend organisme is. In moderne wetenschappelijke termen lijkt deze visie in eerste instantie niet te passen binnen het huidige wereldbeeld, dat gebaseerd is op empirische observatie en kwantificeerbare gegevens. Toch zijn er enkele interessante parallellen en conceptuele raakvlakken die een heroverweging mogelijk maken van hoe stoïcijnse ideeën zich verhouden tot hedendaagse inzichten in de natuurkunde, biologie en kosmologie. Zeker nu er in het moderne stoïcisme de nodige aanpassingen aan de stoïcijnse kosmologie worden gemaakt.


De moderne fysica beschrijft, met name door inzichten uit de relativiteitstheorie en kwantummechanica, het universum als een samenhangend geheel waarin alles met elkaar verbonden is door natuurwetten. Hoewel de fysica in tegenstelling tot het klassieke stoïcisme geen spirituele of morele dimensies aan deze wetten toeschrijft, is er wel sprake van een universele orde en samenhang. De relativiteitstheorie laat bijvoorbeeld zien hoe ruimte en tijd met elkaar verweven zijn in de ruimtetijd, een concept dat het idee van een ordelijke, samenhangende kosmos ondersteunt. Zowel het stoïcijnse als het wetenschappelijke wereldbeeld benadrukken een fundamentele orde in het universum. Voor de stoïcijnen is deze orde moreel en rationeel, terwijl de moderne fysica zich richt op wiskundige en fysische wetten zonder morele implicaties.


Een van de kernideeën van de stoïcijnse kosmologie is dat het universum deterministisch is; alles gebeurt volgens een kosmische wet of reden, en toeval bestaat niet echt. Moderne natuurkunde, vooral door de ontwikkeling van de kwantummechanica, heeft laten zien dat het universum op fundamenteel niveau niet volledig deterministisch is. De moderne fysica was in de klassieke mechanica net zo deterministisch als het klassieke stoïcisme. Echter, in de kwantummechanica speelt kans een grotere rol. Wat overigens niet betekent dat het kwantummechanisch universum niet regelmatig is en zich niet ontplooit volgens bepaalde rationele patronen. Bovendien is de op kansen gebaseerde kwantummechanica vooral van toepassing op het niveau van elementaire deeltjes en komt het determinisme op het niveau van tafels en stoelen weer volledig terug.


De moderne kwantummechanische inzichten leiden zo tot een probabilistisch determinisme dat best valt in te passen in een modern stoïcijns wereldbeeld. Er is dus weldegelijk ruimte voor een compatibilistische interpretatie, waarin onzekerheid op het niveau van de elementaire deeltjes van de kwantumwereld wordt gecombineerd met een macroscopische deterministische wereld. In dit opzicht kunnen we de stoïcijnse notie van determinisme misschien herinterpreteren als een beschrijving van causale verbanden op grotere schalen, zoals die in de klassieke mechanica of in de statistische thermodynamica. Bovendien benadrukken sommige moderne wetenschappers, zoals Stephen Hawking en Einstein, dat ondanks de kwantum onzekerheid, de wetten van de natuur op grotere schaal uniform en voorspelbaar zijn. Dit sluit enigszins aan bij het stoïcijnse idee dat er een rationele orde in het universum is die begrijpelijk is voor de menselijke geest.


Klassieke stoïcijnen geloofden dat alles in het universum met elkaar verbonden is, en dat de natuur een allesomvattend, coherent systeem vormt. Moderne wetenschap bevestigt deze verbondenheid tot op zekere hoogte door de ontdekking van fundamentele krachten en deeltjes die de bouwstenen van de werkelijkheid vormen. Het idee van netwerken, zoals het concept van het "kosmische web" in de astrofysica, of het idee van kwantumverstrengeling, waar de toestand van één deeltje direct invloed heeft op de toestand van een ander, ongeacht afstand, komt conceptueel overeen met de stoïcijnse visie op een onderling verbonden universum.


De klassieke stoïcijnse kosmologie beschouwt de kosmos als een levend, bewust, rationeel organisme dat zichzelf onderhoudt. Hoewel moderne wetenschap niet de gedachte aanneemt dat het universum bewust of levend is in de traditionele zin, zijn er wel theorieën die de natuur beschrijven in termen van zelforganiserende systemen. De principes van zelforganisatie in de complexiteitstheorie, bijvoorbeeld, laten zien hoe eenvoudige regels kunnen leiden tot complexe patronen en structuren, die zich soms op onverwachte manieren kunnen "gedragen".


De stoïcijnen geloofden in de logos als de redelijke structuur en leidende kracht van het universum. Dit begrip kan men beschouwen als een voorloper van de moderne wetenschappelijke natuurwetten en het streven om de "theory of everything" te vinden, een allesomvattende wetenschappelijke verklaring die alle fundamentele natuurkrachten en deeltjes beschrijft. De zoektocht naar een verenigde theorie in de moderne natuurkunde, zoals de snaartheorie of de kwantumzwaartekracht, weerspiegelt een soortgelijk verlangen om de onderliggende rationele structuur van het universum te begrijpen, net zoals de stoïcijnen dat probeerden te doen door middel van filosofische redenering. Hoewel het concept van logos niet direct overeenkomt met onze huidige fysische concepten, is het wel een nuttige metafoor voor de moderne natuurkundige zoektocht naar diepere symmetrieën en samenhang in de natuur. De klassieke stoïcijnen zagen de logos als een goddelijke rede, terwijl de natuurwetten in de moderne fysica niet worden beschouwd als een bewustzijn of intentie. In het wetenschappelijke wereldbeeld zijn de fysieke wetten beschrijvingen van patronen en krachten die inherent zijn aan de natuur, zonder spirituele dimensie. Daar valt echter wel het één en ander op af te dingen. Alleen al door het in de natuur bestaan van een bewust wezen als de mens dat het universum en zijn patronen onderzoekt, is de natuur zich tot op zekere hoogte van zichzelf bewust. En dan hebben we het nog niet eens over de toenemende invloed van het zogenoemde panpsychisme. Een onder wetenschappers steeds populairdere theorie die ervan uitgaat dat het geheel van natuurwetten leidt tot een zekere vorm van een universeel bewustzijn. Niet het soort bewustzijn dat wij mensen ervaren, maar iets dat verband houdt met de zelfregulering van complexe systemen. Zeker, waarde lezer, dat is behoorlijk vaag en abstract, maar geldt dat niet ook voor de axioma’s waar de moderne wetenschap op gebouwd is?


Hoewel de stoïcijnse kosmologie en moderne wetenschappelijke inzichten op het eerste gezicht misschien fundamenteel onverenigbaar lijken, zijn er verrassende raakvlakken en dialogen mogelijk tussen beide perspectieven. Stoïcijnse ideeën zoals determinisme, verbondenheid, en het concept van de logos kunnen vruchtbare metaforen bieden voor het begrijpen van sommige moderne wetenschappelijke theorieën, vooral in de context van complexe systemen, ecologie en de zoektocht naar fundamentele natuurwetten. Door deze parallellen te verkennen, kunnen we niet alleen een dieper inzicht krijgen in de historische filosofie, maar ook nieuwe perspectieven openen voor hedendaagse wetenschappelijke en filosofische debatten. Wetenschap en een gemoderniseerde versie van het stoïcisme kunnen elkaar aanvullen in hun beschrijving van een ordelijk universum. Het stoïcijnse idee van een rationele, doordachte kosmos kan worden gezien als een vroege filosofische poging om de universele orde en samenhang te verklaren die nu wetenschappelijk wordt beschreven door de moderne fysica. Het belangrijkste verschil blijft echter de interpretatie van deze orde: waar het klassieke stoïcisme er een spirituele en morele dimensie aan toevoegt, beperkt de moderne fysica zich tot empirische en wiskundige beschrijvingen. Toch kan ook de wetenschappelijke beschrijving zonder al te veel wrijving verzoend worden met het stoïcijnse spirituele wereldbeeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten