woensdag 14 oktober 2020

LET OP JE WOORDEN

 

Uw woordgebruik maakt verschil. De woorden die u gebruikt om iets te beschrijven bepalen hoe u daar tegenover staat. Het is ‘verschrikkelijk’ als u uw trein mist, de nieuwe auto van uw buurman is werkelijk ‘geweldig’ en de nieuwe iPhone is echt ‘fantastisch’ of ‘te gek’. Dergelijke woorden zijn beladen met positieve of negatieve emoties. De oorsprong van uw emoties, uw reptielenbrein, is niet al te snugger en snapt het concept ‘overdrijving’ niet. Uw reptielenbrein heeft de neiging om de wereld zwart-wit te zien en alles wat u zegt letterlijk te nemen. Dit zadelt u op met emoties die vermoedelijk niet passen bij wat er werkelijk aan de hand is. Als u sterke waardeoordelen over gebeurtenissen uitspreekt wekken die ook sterke emoties op. Veel van die waardeoordelen zijn impliciet van aard, maar ze worden weldegelijk versterkt door de woorden die u gebruikt. Zo erg is het tenslotte niet dat u uw trein mist en ook de nieuwe auto van uw buurman is echt niet helemaal het einde. Door waarde geladen woorden te gebruiken geeft u niet alleen geen beschrijving van de feitelijke situatie, maar roept u ook nog emoties op die daar helemaal niet bij passen. En daar zitten ongetwijfeld vervelende emoties tussen die u liever helemaal niet zou willen voelen.

Het is een goede stoïcijnse gewoonte om uw uitspraken te matigen. Beschrijf de feiten en laat waarde geladen woorden, voorlopig maar even achterwegen. Voor een stoïcijn is de wereld niet ‘goed’ of ‘slecht’, zwart of wit. De wereld is zoals hij is. Niets meer en niets minder. Goedheid of slechtheid zijn eigenschappen van uw karakter, niet van de buitenwereld. De wereld is zelfden helemaal zwart of wit, maar meestal gewoon één of andere grijstint. Weer al die waarde geladen uitspraken daarom zoveel mogelijk uit uw uitspraken.

Dit geldt niet alleen voor de dingen die u overkomen, maar ook, en eigenlijk des te meer, voor de termen waarmee u de anderen omschrijft. De man die u zojuist op de snelweg gesneden heeft is een echte hufter en die irritante buurman is een enorme klootzak. Maar is dat wel zo? U kent de motieven en omstandigheden van andere mensen helemaal niet. Misschien was die hufter op de snelweg wel op weg naar het ziekenhuis met zijn hoogzwangere vrouw, en misschien is het irritante gedrag van uw buurman wel het gevolg van bepaalde ernstige problemen die hij maar niet opgelost krijgt. In dit soort situaties spelen er zoveel onbekende factoren mee dat het opschorten van uw oordeel de enige verantwoorde handelswijze is. U weet gewoon niet hoe het zit. Een vriendelijke milde houding tegenover dit soort mensen is gewoon altijd beter. Beter voor hen en beter voor uw eigen gemoedsrust.

Dat geldt zelfs als iemand ‘echt’ een enorme hufter zou zijn. De daden en het al dan niet verdorven karakter van de anderen zijn voor u een neutrale zaak. Wat anderen zijn of doen ligt immers niet in uw macht. Het enige waar u de volledige macht over hebt is uw eigen karakter. Waarde geladen woorden over zaken waar u geen controle over hebt zijn in stoïcijnse ogen per definitie incorrect en overbodig. U kunt het uzelf en de anderen behoorlijk makkelijker maken door waarde geladen terminologie zoveel mogelijk uit uw spreken en denken te verbannen.

Dat betekent niet dat de stoïcijnen u aanraden om met u te laten sollen. Als u onrechtvaardig wordt bejegend dan kunt u daar zeker tegen optreden. Maar moet dat dan ook met boze en agressieve emoties gepaard gaan? Uw handelen is een stuk effectiever en u voelt zich een stuk prettiger als u degelijke passies buiten spel kunt laten. Daar komt nog eens bij dat de ‘hufters’ van deze wereld verwachten dat u agressief en boos reageert. Door dat niet te doen brengt u ze uit hun evenwicht en is een voor u positieve reactie waarschijnlijker geworden. Over het ‘bestraffen’ van ‘hufters’ hoeft u zich niet druk te maken, dat doen ze zelf wel ,of anders doen anderen dat wel voor u.

Probeer uw woorden en gedachten neutraler en objectiever te maken. Schort uw oordelen over de anderen op en beschrijf de dingen zoals ze zich voordoen. De ‘hufter’ op de snelweg wordt dan iemand die kennelijk haast heeft, en de irritante buurman is nu iemand die blijkbaar met stress en ernstige problemen worstelt. Wees minder oordelend en meer vergevingsgezind tegenover de anderen. Maak er een automatisme van om in uw directe reacties een neutrale, afwachtende houding aan te nemen. Dat zal uw gemoedsrust zeker ten goede komen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten